Elefant

elefant.ro

Activitate Sindicală

Următoarea postare!

Așteptăm noutăți!



Despre reorganizare - la nivelul I.P.J. Timiș și S.R.P.T. Timișoara!

Discuția momentului, după cum, deja, toată lumea știe se învârte în jurul unei reorganizări a unităților de poliție sau a unor propuneri pentru o eventuală reorganizare a sistemului polițienesc.

Cred că proiectul nostru sindical, al Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” exact cu acest lucru a început - nevoia unei reforme în sistemul polițienesc - este adevărat că dl ministru Marcel Vela nu cred că are cunoștință despre acest lucru întrucât nu era interesat pe vremea aceea de preluarea portofoliului de ministru al afacerilor interne. Totuși, colegul de partid dl Rareș Bogdan ar fi putut „să-i vândă niște ponturi” cu privire la intențiile noastre desprinse inclusiv din emisiunea aceasta.

Nu voi continua discuția cu privire la aspectele referitoare la Ministerul Afacerilor Interne sau structurile centrale întrucât dl președinte drd. Cosmin Andreica al Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” este mult mai pregătit, cu o viziune mult mai amplă, mai corectă și se află într-o poziție de unde poate duce discuția la un nivel mult mai ridicat cum de altfel a demonstrat-o de atâtea ori, atât în întâlnirile sindicale cât și în intervențiile live pe care le-a avut.

În data de 11.01.2020 în jurul orei 11.53 am fost invitat, în calitate de reprezentant local al Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL”, de către reprezentanții I.P.J. Timiș să particip la o ședință care va avea loc la ora 12.00 și în care se vor dezbate propuneri privind reorganizarea I.P.J. Timiș. Având în vedere timpul scurt oferit pentru deplasarea la sediul I.P.J. Timiș, ca să nu mai vorbim despre faptul că, fiind o zi liberă, avem planificate alte activități personale, nu am putut să particip la ședința la care am fost invitat.

Ulterior am constatat că alte unități au luat în calcul și au apreciat ca importantă asigurarea transparenței decizionale și astfel au invitat reprezentanții locali ai sindicatelor în data de 11.01.2020 pentru ședința din data de 12.01.2020, ceea ce mi se pare de maxim bun simț.

Am avut o surpriză plăcută în momentul în care am fost contactat de conducerea S.R.P.T. Timișoara în aceeași dată de 11.01.2020 și când s-a procedat la invitarea mea pentru data de 12.01.2020, ora 08.00 asigurându-se astfel transparența decizională și un bun simț în ceea ce îi privește pe angajații unității.

Nu putem să ne explicăm atitudinea conducerii I.P.J. Timiș care a înțeles că reorganizarea RAPIDĂ a unității înseamnă a nu putea amâna ședința cu câteva ore măcar pentru a se putea acorda un termen rezonabil reprezentanților zonali să ajungă, să participe la ședința organizată și astfel să fie asigurată transparența decizională - deși nu reprezintă convingerea noastră este posibil să nu se fi dorit acest lucru.

Deși neplăcut surprinși de atitudinea conducerii I.P.J. Timiș nu renunțăm la a avea o atitudine deschisă către dialog social și către respectarea tuturor drepturilor polițiștilor, asigurarea unor condiții optime de executare a serviciului, dotare corespunzătoare, etc.



Excelența 2020 - la I.P.J. Timiș! O mascaradă ieftină!

Azi, 08.01.2020, ora 11:00, la sediul I.P.J. Timiș, precum am amintit ieri, a avut loc ședința de repartizare a salariilor de lucrări de excepție. Ceea ce nu a fost precum am sperat ieri a fost trendul ascendent al procedurii de acordare a acestor salarii de lucrări de excepție. Ședința a fost condusă de adjunct al șefului I.P.J. Timiș cms. șef Scornea A. Au fost repartizați 31 de indicatori + 4 redistribuiți de la nivelul M.A.I.

Procentajele au fost transmise tot de la minister, după cum urmează

    35 de indicatori:
  1. 4 indicatori M.A.I.,
  2. 50% - 3 indicatori,
  3. 40% - 5 indicatori,
  4. 30% - 23 de indicatori.

Mai departe, s-a stabilit ca la nivelul I.P.J. Timiș 10 indicatori să fie stabiliți de comanda Inspectoratului, 10 la nivelul Pol. Mun. Timișoara și 3 indicatori la nivelul Pol. Mun. Lugoj. Apoi s-a mers după principiul ca cel puțin un indicator să-i fie asigurat fiecărei structuri de poliție din cadrul I.P.J. Timiș. Câte un indicator pentru fiecare Serviciu. Excepție s-a făcut în cazul SIC unde au fost repartizați 2 indicatori. Așadar, indicatorii au fost repartizați după cum urmează să vă detaliez în continuare.

Cei 10 de ieri, stabiliți la nivelul Pol. Mun. Timișoara. Apoi, stabiliți fără vot de comanda I.P.J. Timiș, au fost următorii polițiști:

  1. Cms. Șef - Șeful Poliției Mun. Lugoj; ( primește a treia oară CONSECUTIV acest spor salarial )🤦‍♂
  2. Cms. Șef - Șef S.A.S.; ( primește a treia oară CONSECUTIV )
  3. Cms. Șef - Șef Pol. Mun. Timișoara; (primește a treia oară CONSECUTIV acest spor salarial)🤦‍♂
  4. Cms. Șef - Șef S.C.I. - structură suport. După ședința din data de 21.01.2020 condusă de inspectorul șef acest spor salarial a fost acordat unui alt polițist din cadrul structurilor suport și anume dnei A.Ș.A.;
  5. Scms. - Șef Poliția Jimbolia;
  6. Cms. Șef - Î / Șef Serviciul Rutier (primește a doua oară, dar nu consecutiv);
  7. Cms. Șef - Șef B.O.P.M.U. Secția 4 Poliție Urbană;
  8. Cms. Șef - Șef Birou în cadrul S.I.C.;
  9. Cms. Șef - Șef Serviciu Cazier - structură suport;
  10. Scms. - Șef Secție Rurală (avansat la excepțional în 01.12.2019);

Pol. Mun. Lugoj:

  1. Cms. - Șef Secția 7 Poliție Rurală. După ședința din data de 21.01.2020 condusă de inspectorul șef acest spor salarial a fost acordat unui alt polițist din cadrul aceleia;i structuri și anume Insp. Pr.;
  2. A.S.P. - Şef de P.P. Criciova;
  3. A.S.P. - Poliție de Proximitate;

De la Serviciile din cadrul I.P.J. Timiș:

  1. Insp. - polițist în cadrul S.I.C.E.
  2. Cms. Șef - polițist în cadrul S.I.C.
  3. A.S.P. - polițist în cadrul S.I.C.
  4. A.S.P. - Poliția Orș. Jimbolia - Compartiment Poliție Rutieră
  5. Cms. Șef - Serviciul Criminalistic - Expertize
  6. Cms. Șef - Serviciul Rutier
  7. A.S.P. - Poliția Orș. Făget - B.I.C.
  8. A.S.P. - Poliția Orașului Deta - Rutieră
  9. Cms. - S.O.P. - Sisteme de Securitate
  10. A.S.P. - C.R.A.P.
  11. A.S. - Poliția Sânicolau - B.I.C.
  12. A.S.P. - Centrul Operațional - Control Acces 🤦‍♂🤦‍♂🤦‍♂

• De asemenea un polițist din cadrul I.P.J. Timiș a fost desemnat de la nivelul de M.A.I. pentru a primi salariul pentru lucrări de excepție, respectiv dl. Dumitraş (nu s-a precizat gradul sau prenumele) din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale, în afara celor 35 de indicatori repartizați la nivelul I.P.J. Timiș.

BONUS:

Singurul indicator supus votului NE SECRET (sau supus unui vot care nu respectă caracteristicile și principiile votului) a fost cel al d-lui A.S.P. - Centrul Operațional - Control Acces, iar după ce s-a afirmat, de către conducătorul ședinței, cine votează, el însuși ridicând mâna și arătând că el votează pentru, s-a creat în sală un fenomen ce imita celebrele valuri făcute de galeriile echipelor de la meciurile de fotbal, ba mai mult unii, după ce ridicau mâna votând pentru, întrebau în stânga și în dreapta „ăsta cine mai e” ... dacă „zice șefu...” 🤯🔫💣

Reprezentantul nostru, dl. Ghenciu Raul a ridicat următoarele probleme:

  1. Comunicarea procentajul care se aplică fiecărui polițist selectat.
  2. Dl. Adj. sef inspectorat Scornea A. a răspuns: "Deocamdată nu s-a stabilit. Dar nu e niciun secret în ceea ce privește salariile cu cuantumul de 50% , acestea vor fi acordate ofițerilor cu funcții de conducere, desemnați de comanda I.P.J. Timiș". S-a remarcat lipsa de corectitudine în această abordare.

    Raportându-ne la proporția agenți / ofițeri / personal contractual - nu s-a respectat deloc principiul proporționalității. La fel și în cazul proporției ofițeri / ofițeri cu funcție de conducere, preponderent salariile fiind acordate ofițerilor cu funcție de conducere. Totodată nu s-a respectat principiul legal al economicității în strânsă legătură cu principiul moral al echității întrucât, deși s-a solicitat de către reprezentantul nostru ca salariile în cuantum de 50% să fie repartizate agenților de poliție pentru a nu exista o discrepanță foarte mare intre beneficiarii salariilor de excelență, acest lucru nu a fost agreat de comanda I.P.J. Timiș.

    🤮🤑🤮
  3. Un alt semn de întrebare a fost cu privire la faptul că nu se știe cum se poate ca anumiți șefi de structuri să primească salarii pentru lucrări de excepție, iar ei să nu propună niciun polițist din subordine pentru a primi astfel de salarii. Cu alte cuvinte, acei șefi sunt excepționali având în subordine polițiști cu activitate mediocră.
  4. 🤔🤔🤔
  5. Numărul ofițerilor care au primit salarii de lucrări de excepție este mai mare decât al agenților.
  6. S-a motivat că I.G.P.R., în recomandările elaborate, face distincție doar între funcții de comandă și funcții de execuție, pe lângă structurile suport și cele operative, fără a face trimitere cu privire la grade (ofițeri sau subofițeri).

  7. Unul dintre șefii de Servicii prezent la ședință a susținut că nu e o problemă să primească aceeași polițiști astfel de salarii de lucrări de excepție, iar dl. Scornea A. l-a susținut. Abordarea este corectă în litera legii întrucât salariile de lucrări de excepție sunt acordate în urma analizării activității desfășurate în ultimele 6 luni, iar dacă un polițist a beneficiat de salariul de excelență pentru rezultate deosebite timp de 6 luni, iar apoi se constată că acesta a avut rezultate în continuare foarte bune (sau în opinia noastră MAI BUNE DECÂT CELE PENTRU CARE DEJA A PRIMIT SALARIUL DE EXCELENȚĂ) este normal ca acel polițist să primească în continuare.
  8. Nu putem fi de acord însă cu faptul că, repartizarea salariului de lucrări de excepție, să fie asociată funcției pe care o ocupă vremelnic un polițist, adică dacă ocupi funcția de șef al Poliției Municipiului Lugoj sau al Poliției Municipiului Timișoara, pe lângă salariul lunar beneficiezi automat și de salariul de lucrări de excepție - FIE CĂ FACI, FIE CĂ NU FACI ceva de excepție. De asemenea și mai catastrofală este ipoteza ca aceste salarii de lucrări de excepție să fie REZERVATE pentru anumiți polițiști, indiferent de funcția ocupată - atunci chiar ne-am pierdut orice urmă de umanitate, respect, corectitudine ... în general principii morale.

Din păcate această mascaradă ieftină a reprezentat ședința prin care s-au stabilit cei mai merituoși polițiști de la nivelul I.P.J. Timiș.

Tot azi, 08.01.2020, în jurul orei 12.00, a avut loc și ședința de repartizare a salariilor de lucrări de excepție la nivelul S.R.P.T. Timișoara. Au fost alocați 8 indicatori repartizați astfel:

    Procentual:
  1. 1 indicator - 50%
  2. 3 indicatori - 40%
  3. 4 indicatori - 30%

Î/Șeful S.R.P.T. Timișoara dl. Istrate S. a propus, pentru a exista echitate, ca la nivelul fiecărei structuri județene de Poliție Transporturi să se repartizeze câte 1 indicator. Astfel, deși au existat mai multe propuneri la nivelul S.J.P.T. Arad și S.J.P.T. Caraș - Severin, au rămas doar propunerile care au obținut mai multe voturi.

Efectiv:

2 la S.J.P.T. Hunedoara:

  • Insp. - șef S.J.P.T. - cuantum de 40% (propus de Adj șef S.R.P.T. - și votat cu 5 voturi în ședință) - s-a reevaluat această propunere în data de 09.01.2019 și s-a votat să nu mai beneficieze
  • A.S.P. - șef P.P. T.F. Simeria - cuantum de 30% (propus de șef S.J.P.T. Hunedoara și votat în ședință - 10 voturi)
  • Alte propuneri nu au fost

1 la S.J.P.T. Arad

  • A.S.P. - șef P.P. T.F. Gurahonț - cuantum de 30% (propus de șef S.J.P.T. Arad și votat în ședință - 5 voturi) - s-a reevaluat această propunere în data de 09.01.2019 și s-a votat să nu mai beneficieze
  • A.S.P. - nu a obținut numărul necesar de voturi
  • A.P. - nu a obținut numărul necesar de voturi - s-a reevaluat această propunere în data de 09.01.2019 și s-a votat să beneficieze de sporul salarial

1 la S.J.P.T. Caraș - Severin

  • A.S.P. - cuantum de 30% (propus de șef S.J.P.T. Caraș - Severin și votat în ședință - 8 voturi)
  • A.S.P. - nu a obținut numărul necesar de voturi;

1 la B.J.P.T. Timiș

  • A.P. - cuantum de 30% (propus de șef B.J.P.T. Timiș și votat în ședință - 10 voturi)
  • Alte propuneri nu au fost

Biroul de Poliție Transporturi Aeriene - Nu au fost propuneri

Biroul de Investigații Criminale - Nu au fost propuneri

Biroul Siguranță Publică și Protecția Călătorilor

  • Sinsp. (propus de șef B.S.P.P.C.) - nu a obținut numărul necesar de voturi

2 la B.I.F. din cadrul S.R.P.T Timișoara

  • Scms. - cuantum de 50% (propus de Adj. șef S.R.P.T. și votat în ședință - 7 voturi)
  • Sinsp. - cuantum de 40% - a beneficiat și în urmă cu 6 luni - (propus de șef B.I.F. și de Adj. șef S.R.P.T. și votat în ședință - 9 voturi)
  • A.P. - nu a obținut numărul necesar de voturi - s-a reevaluat această propunere în data de 09.01.2019 și s-a votat să beneficieze

1 la S.R.P.T Timișoara - Comp. Disp., Secretariat, Documente Clasificate

  • ASA - cuantum de 40% - (propus de Adj. șef S.R.P.T. și votată în ședință pe locurile structurilor suport - 10 voturi)
  • Alte propuneri nu au fost

De asemenea și la nivelul S.R.P.T. Timișoara s-a folosit sistemul votului ne secret asta probabil și din pricina faptului că ședința a fost în sistem teleconferință.

La final dorim să adresăm felicitările noastre sincere polițiștilor cu adevărat merituoși care au fost propuși și susținuți de șefi cu principii morale și caracter și care nu sunt aserviți niciunui grup de interese. Tuturor celor nominalizați dorim să le aducem la cunoștință faptul că, în continuare, fiind beneficiarii unor salarii care îi ridică cu mult peste nivelul salariului celorlalți polițiști trebuie să contribuie MULT MAI MULT la îndeplinirea target-urilor asumate de comandanți (care i-au și propus) și astfel să continue seria rezultatelor foarte bune obținute pentru a-i impulsiona și pe colegii lor la aceeași atitudine față de munca de poliție, cu gândul că peste 6 luni vor fi ei printre merituoși.

Viitorul ne aparține!



Excelența 2020 - la Pol. Mun. Timișoara! Piese de teatru!

Azi, 07.01.2020, ora 13.00 a avut loc ședința de comandă la nivelul Pol. Mun. Timișoara pentru a se stabili propunerile pentru salariul de lucrări de excepție (salariul de excelență). La ședință au fost invitate și organizațiile sindicale, iar organizația noastră l-a avut, ca reprezentant, pe dl. inspector principal de poliție Ghenciu Raul - delegat sindical.

🤝🤝🤝

La nivelul Pol. Mun. Timișoara au fost repartizați 10 indicatori: 4 indicatori au fost repartizați pentru ofițeri de politie și 6 indicatori pentru agenții de politie. Propunerea șefului Poliției Municipiului Timișoara cms. șef ... (care nu s-a supus votului) a fost: Adjunctul șefului Poliției Municipiului Timișoara cms. șef ... - care a beneficiat de salariul de lucrări de excepție și în ultimele 6 luni, dar din postura de șef al Secției 1 Poliție Urbană.

😳😳😳

Apoi au urmat alte 2 propuneri ale Adj. Șef Pol. Mun Timișoara care, de asemenea, nu s-au supus votului, respectiv: Cms. șef ... - șef B.C.U. și Cms. șef ... - șef Secția 4 Poliție Rurală

Propunerea șefului B.I.C.: Cms. șef ... - B.I.C

nu s-au făcut alte propuneri de ofițeri pentru salariul de excelență în vederea votării

Agenți de poliție:

  1. ASP ... - din cadrul Secției 1 Poliție Urbană
  2. ASP ... - din cadrul Secției 3 Poliție Urbană
  3. AS ... - din cadrul Secției 4 Poliție Urbană
  4. ASP ... - din cadrul Secției 1 Poliție Rurală
  5. ASP ... - din cadrul Secției 4 Poliție Rurală - Șef Post Poliție Șag
  6. ASP ... - din cadrul B.I.C.

S2U, S5U, B.C.U., B.P.R., S2R, S3R, S5R - nu au avut de făcut propuneri de agenți pentru salariul de excelență

Reprezentantul organizației noastre sindicale a dorit să transmită felicitări polițiștilor selectați a primi salariile pentru lucrări de excepție (din argumentarea șefilor care i-au propus reiese că sunt foarte profesioniști), însă nu a putut totuși să nu-și pună un semn de întrebare cu privire la felul în care "s-a nimerit" ca numărul propunerilor să fie egal cu cel al indicatorilor alocați.

S-au primit ca răspunsuri:

  • din partea șefului Poliției Municipiului Timișoara cms. șef ...: "Aşa s-a nimerit!"
  • din partea Adj. șef al Pol. Mun. Timișoara cms. șef ...: "Am stabilit noi în urma unor discuții purtate înaintea şedinței de față!" - răspuns pe care îl consideram sincer ... din păcate!

😐😐😐

Deși procedura acordării salariilor de lucrări de excepție ar trebui să îmbrace o formă de maximă transparență și șefii ar trebui să fie dornici să le “împartă” după merite, iată că, în realitate, suntem chemați a legitima dorințele șefilor (ne susținute în totalitate de activitatea celor propuși), prin aceea că suntem invitați să participăm NU la ședințe de analiză a merituoșilor și vot democratic, ci la piese de teatru apropiate, doar ca manifestare, de filmele lui Charlie Chaplin - filme mute, dar pline de înțelesuri!

🧐🧐🧐

Lăsând la o parte totala lipsă de apreciere cu privire la cei care duc mai departe aceste metehne neevoluate, nedezvoltate profesional și neîncadrate cu inteligența necesară pozițiilor din care se practică, adresăm felicitări celor nominalizați și succes pe mai departe. Pe de altă parte managerilor le dorim să aibă rezultatele necesare pentru bilanțuri pozitive de pe urma propunerilor făcute și să nu mai existe îndemnuri heirupiste cu privire la atingerea unor target-uri periodice!!!

🤨🤨🤨

În continuare sperăm să existe un trend ascendent ca nivel procedural și cu totul schimbat la I.P.J. Timiș întrucât mâine, probabil în jurul orei 11.00, va avea loc o ședință de comandă urmând să se analizeze propunerile pentru salariile de lucrări de excepție la nivelul I.P.J. Timiș.

🤔🤔🤔

Îl vom avea ca reprezentant și la ședința de mâine tot pe dl. Ghenciu Raul (căruia îi mulțumesc pentru disponibilitate).

👏👏👏

Viitorul ne aparține!

🙏🙏🙏


Sporul de risc și suprasolicitare neuropsihică!

Sporul de risc și suprasolicitare neuropsihică opinăm că nu este un spor opțional și acordat după preferințele managerilor mai mult sau mai puțin excepționali din cadrul I.P.J. Timiș.

Reprezentanții locali ai Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” au atras în repetate rânduri atenția managerilor I.P.J. Timiș cu privire la faptul că drepturile financiare ale polițiștilor cu calitatea de organe de cercetare penală ale poliției judiciare sunt încălcate în momentul în care aceștia nu sunt alocați la plata sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică. Bineînțeles că nimănui nu i-a păsat de aceste avertizări pertinente și acestea au fost mereu tratate cu o superioritate nejustificată, dacă ne raportăm la principialitate, moralitate și probabil chiar la coeficientul de inteligență...

Mai mult, Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL”, prin dl președinte drd. Cosmin Andreica a avut o întâlnire cu reprezentanții I.P.J. Timiș, mai exact cu adjunctul inspectorului șef dl STOICĂNESCU Dan, în cadrul căreia a adresat solicitarea de a se identifica și remunera corespunzător toți polițiștii cu calitatea de organ de cercetare penală al poliției judiciare. Ulterior întâlnirii Sindicatul Polițiștilor Europeni „EUROPOL” a solicitat prin adresă remunerarea corectă a polițiștilor din cadrul I.P.J. Timiș, însă nu s-a răspuns afirmativ solicitării.

Astfel că, Filiala Timiș a Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” prin dl avocat dr. Sbârnă S. Alexandru a identificat acestă inechitate a I.P.J. Timiș la adresa angajaților neremunerați corect și a deschis un proces la judecătoria Timișoara pentru a recupera drepturile bănești ale polițiștilor, membri de sindicat, drepturi care nu le-au fost acordate pe o perioadă de 3 ani (10.2016 - 10.2019).

În mare, problema și inechitatea identificată este următoarea: polițiștii din cadrul compartimentelor de siguranță publică și patrulare, conform concepției de ordine publică și dispozițiilor în vigoare nu au calitatea de organe de cercetare penală ale poliției judiciare. Cu toate acestea mai marii I.P.J. Timiș, în trecut, au solicitat această calitate justificând prin mai multe aspecte:

  1. necesitatea întocmirii actelor de urmărire penală cât mai rapid de la săvârșirea faptelor
  2. necesitatea existenței anumitor acte de urmărire penală pentru a putea fi strânse alte probe valabile (vezi recoltarea de probe biologice în cazul infracțiunilor de conducere sub influența băuturilor alcoolice, etc)
  3. falsa ipoteză că cei de la siguranță publică își vor schimba locul de muncă în scurt timp trecând la structurile de judiciar
  4. ușurarea muncii structurilor de judiciar
  5. susținerea superficialității în întocmirea actelor de urmărire penală
  6. necesitatea existenței de cantitate de soluții în dosare și nu de calitate a actelor de urmărire penală
  7. etc

Astfel, polițiștii de la compartimentele de siguranță publică și patrulare au rămas cu această calitate de organe de cercetare penală ale poliției judiciare. Nimeni nu și-a mai luat în serios funcția managerială pentru a modifica aspecte legate de specificul muncii desfășurate de fiecare polițist în parte, deși aveau această obligație. Poate este mai lejer doar să încasezi bani publici și salarii de lucrări de excepție tot din bani publici și SĂ NU FACI NIMIC - totul să meargă din inerție.

Ulterior, când a fost introdus sporul pentru risc și suprasolicitare neuropsihică la începutul anului 2016 toți cei care aveau calitatea de organ de cercetare penală al poliției judiciare au primit acest spor de 5% până în luna 10.2016 când s-a sistat plata acestui spor pentru toți polițiștii din cadrul compartimentelor de siguranță publică și patrulare din cadrul I.P.J. Timiș FĂRĂ EXPLICAȚII și fără o argumentare concretă și temeinic justificată din partea cuiva.

Așadar ne aflăm în situația în care, din 10.2016 și până în 10.2019 (lună în care în urma demersurilor organizației noastre s-a dispus ca polițiștii din componența compartimentelor de siguranță publică și patrulare din cadrul I.P.J. Timiș să nu mai întocmească niciun act de cercetare penală), agenții de siguranță publică și patrulare din cadrul I.P.J. Timiș care au calitatea de organe de cercetare penală ale poliției judiciare au întocmit acte de cercetare penală, DAR NU AU FOST REMUNERAȚI pentru această activitate, deși colegii lor de la judiciar și poliție de proximitate erau remunerați pentru acea activitate cu un spor care din 2018 s-a mărit la 10%.

Având în vedere cele mai sus relatate, constatând neimplicarea managerială și supunerea la tratamente discriminatorii am înțeles să acționăm în judecată I.P.J. Timiș în vederea recuperării drepturilor financiare ale polițiștilor.



Avansări înainte de termen!

Neașteptat, dar totuși nu întâmplător anul acesta am fost invitați să participăm la ședința de desemnare a polițiștilor care pentru merite DEOSEBITE vor fi avansați înainte de termen. La ședință au fost prezente organizațiile:

  1. Sindicat Europol
  2. S.N.A.P.
  3. S.P.R. Diamantul
  4. C.N.P.

În urma ședinței de la nivelul I.P.J. Timiș s-au hotărât următoarele:
Au fost repartizați 29 de indicatori la nivelul I.P.J. Timiș.

Observații din partea inspectorului șef:

  • s-au făcut 29 de propuneri care s-au și încadrat în condițiile stabilite de cadrul legal, astfel nu au fost voturi;
  • proporția a fost mai mare pentru agenții de politie - 16 pentru agenții de politie și 13 pentru ofițerii de politie
  • s-a avut în vedere ca ponderea mai mică să fie pentru ofițerii cu funcții de comandă;

Astfel, pentru cei 29 de indicatori au existat NUMAI 29 de propuneri ... COINCIDENȚĂ? ... hmmmmm în fine!

Polițiștii care vor fi avansați înainte de termen sunt:

    Ofițeri de poliție:
  1. Juridic;
  2. S.O.P.;
  3. S.I.C.E.;
  4. S.I.C.E.;
  5. Șef B.I.C. Pol. Mun. Timișoara;
  6. B.I.C.;
  7. S 1 U;
  8. Șef P. O. Făget;
  9. S 2 R;
  10. Șef S.C.I.;
  11. S.R.;
  12. Adjunct al șefului Pol. Mun. Timișoara;
  13. Șef B.C.I.;
    Agenți de poliție:
  1. S. Financiar;
  2. S 3 U;
  3. S 5 U;
  4. P.M. Lugoj;
  5. Iecea Mare;
  6. P.P. Biled;
  7. P.P. Saravale;
  8. S 1 U;
  9. C.R.A.P.;
  10. S. Criminalistic;
  11. S. Criminalistic;
  12. P.M. Lugoj;
  13. P. O. Recaș;
  14. S.A.S.;
  15. P. O. Făget;
  16. P.P. Ghiroda.

Felicitări tuturor!!!

Toți (cei care merită cu adevărat) trebuie să aveți reprezentarea faptului că activitatea, conduita, seriozitatea și modul dumneavoastră exemplar de executare a sarcinilor de serviciu v-au adus pe această listă și toți ceilalți polițiști vor vedea exemplul dumneavoastră și, foarte probabil, îl vor urma. Astfel, acest lucru ar trebui să aducă plus valoare activității Poliției Române — în măsura în care reflectă și realitatea.



Adunarea generală a membrilor Filialei Europol Timiș Poliție de Frontieră

În data de 08.11.2019 în intervalul orar 13.30 - 16.30 am participat la ședința adunării generale a membrilor Filialei Europol Timiș Poliție de Frontieră în calitate de invitat. Astfel subliniem faptul că între filialele EUROPOL din județul Timiș (Poliție și Poliție de Frontieră) există o foarte bună relaționare la nivel sindical și un sprijin de nădejde în demersurile inițiate.

Așadar ședința a fost prezidată de vicepreședintele Sindicatului Europol dna CHIRCU NICOLETA împreună cu secretarul general al Sindicatului Europol dl. Iconaru Marius și președintele Filialei Europol CARAȘ - SEVERIN Poliție de Frontieră dna Tîrnovan Rodica.

La ședință s-a alăturat și dl inspector șef Tiberiu Gim Giurea șeful I.T.P.F. Timișoara care s-a arătat deschis la dialog social și a invitat organizația noastră să participe cu inițiative și astfel că contribuie la buna organizare a managementului instituției pe care o conduce.

Dintre subiectele discutate:

  1. Proiectul EUROPOL - BodyCam ce va fi lansat în curând la I.T.P.F. Timișoara (proiect pe care dorim să-l implementăm și la nivelul I.P.J. Timiș în viitorul apropiat)
  2. Situația transportului polițiștilor la sectoarele poliției de frontieră cu o firmă de transport care este parteneră S.N.P.P.C. susținându-se că numai membrii pot fi transportați, când realitatea este de fapt aceea că unitatea I.T.P.F. Timișoara are un contract încheiat cu firma de transport și achită o contravaloarea transportului pentru fiecare dintre polițiștii de frontieră
  3. Organizarea unui eveniment de tragere la un poligon privat prin implicarea Filialei Europol Timiș Poliție la care s-au arătat interesați să participe și membri Filialelor Europol Timiș Poliție de Frontieră și Europol Caraș - Severin Poliție de Frontieră
  4. Extinderea colaborării cu cabinetul de avocatură existentă la nivelul Filialei Europol Timiș și astfel încheierea unui contract de asistență juridică și pentru Filiala Europol Timiș Poliție de Frontieră, Filiala Europol Caraș - Severin Poliție de Frontieră și Filiala Europol Mehedinți Poliție de Frontieră
  5. Alegerea a doi vicepreședinți pentru completarea funcțiilor vacante la nivelul filialei Europol Timiș Poliție de Frontieră

Adresăm felicitări celor aleși în funcțiile de conducere vacante la nivelul filialei Europol Timiș Poliție de Frontieră și le urăm succes în activitatea sindicală. De asemenea le transmitem mulțumiri pentru invitația de a participa la ședința adunării generale. Sperăm că vom continua să avem o colaborare fructuoasă ce va fi încununată de mult succes și multe reușite.

Iată câteva imagini:



Ultrajul!

În dosarul penal numărul 1868/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara a fost cercetată săvârșirea infracțiunii de „ultraj” faptă prev. de art. 257 alin. 1 și alin. 4 Cod penal rap. la art. 206 alin. 1 Cod penal, iar colegul și membrul nostru de sindicat Cosman Sebastian a avut calitatea de persoană vătămată.

Având în vedere situația existentă la nivelul Poliției Române cât și faptul că practica instanțelor în materia ultrajelor este una destul de blândă am considerat oportun să solicităm sprijinul și consultarea juridică a avocatului cu care avem încheiată o colaborare la nivel local.

Prezența avocatului în sala de judecată la o astfel de cercetare judecătorească a reprezentat pentru mare parte dintre persoanele prezente un element de noutate ceea ce denotă faptul că impactul asupra instanței a fost unul pozitiv.

Astfel prin prezența avocatului în sala de judecată și prin poziția exprimată de acesta s-a subliniat încă o dată nevoia de protecție a polițistului din stradă și nevoia ca orice astfel de infracțiune să fie pedepsită în raport de pericolul social pe care îl reprezintă.

Pe parcursul cercetării judecătorești poziția avocatului, chiar și pe latură civilă, a fost susținută în totalitate de către procurorul de caz, iar apărătorul ales al inculpatului a susținut parțial și pretențiile civile.

    Astfel, instanța a pronunțat în data de 06.11.2019 o hotărâre prin care:
  • a condamnat inculpatul, fără antecedente penale, la o pedeapsă de 6 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj.
  • a suspendat sub supraveghere executarea pedepsei închisorii pe durata unui termen de supraveghere de 2(doi) ani.
  • inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul societății, pe o perioadă de 100 zile în cadrul SC Horticultura SA sau Piețe SA Timișoara.
  • s-a dispus prelevarea de probe biologice de la inculpat, la rămânerea definitivă a hotărârii.
  • s-a admis acțiunea civilă formulată de partea civilă, prin Sindicatul Polițiștilor Europeni (EUROPOL) și a fost obligat inculpatul la plata sumei de 5000 lei, cu titlu de daune morale.
  • cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Țin să subliniez faptul că este necesară reprezentarea în toate cazurile de ultraj întrucât făptuitorii se întorc pe stradă și data viitoare este posibil să fie un alt coleg - poate nu la fel de norocos, de aceea este indicat ca pedeapsa să fie una pe măsură.

Chiar dacă hotărârea instanței nu este una definitivă - consider că este una de bun augur prin care se încearcă asigurarea unei protecții morale a polițistului și totodată se acordă clemență inculpatului care nu avea antecedente penale.

Viitorul ne aparține!



Indemnizația de frontieră pentru polițiștii din cadrul Poliției Române - către o oază de normalitate!

Vă prezentam anterior, în articolul cu titlul Indemnizația de frontieră - sperăm că și pentru polițiștii din cadrul Poliției Române!, faptul că, din punctul nostru de vedere, polițiștii, din cadrul Poliției Române, care execută serviciul în zona de frontieră, în baza planului de măsuri pentru prevenirea unui eventual aflux de migranți sunt privați de plata unui drept salarial, respectiv indemnizația de frontieră. Totodată situația a fost preluată și prezentată de către Sindicatul Polițiștilor Europeni „EUROPOL în articolul Sporul de frontieră pentru polițiștii din cadrul I.P.J. Timiș.

Având în vedere faptul că am considerat tot timpul că este necesar a se plăti acest drept salarial pentru polițiștii care execută serviciul în zona de frontieră, am făcut demersuri atât personale cât și sindicale în sensul alocării la plată, din partea I.P.J. Timiș, a polițiștilor, dar toate demersurile făcute s-au lovit de ușile închise ale managementului I.P.J. Timiș și de mințile limitate ale factorilor de comandă și de decizie.

Făcând cercetarea necesară pentru a susține necesitatea alocării la plată a dreptului salarial menționat mai sus am putut să prezint comenzii I.P.J. Timiș, documentat, ce susținere legală a avut raționamentul meu. Din păcate am constatat faptul că echipa managerială a I.P.J. Timiș dorește să NU ÎȘI PLĂTEASCĂ ANGAJAȚII ÎN MOD CORECT și LEGAL! Probabil că nu mai rămâneau fonduri suficiente pentru acordarea salariilor de excelență către ofițerii de poliție cu funcție de conducere.

Deși nu este o certitudine tind să cred că este real ce am prezentat în anteriorul paragraf întrucât, pe parcursul demersurilor efectuate, echipa de management a I.P.J. Timiș a avut o atitudine de genul: „Am luat la cunoștință despre posibilitatea legală de a plăti indemnizația de frontieră polițiștilor, dar o să întreb M.A.I.-ul cum pot să NU PLĂTESC POLIȚIȘTII.”

În orice societate normală, în orice instituție care are la bază principii sănătoase, conducerea acelei instituții, în momentul în care constată că angajaților li se încalcă unele drepturi (cu atât mai mult salariale), ia poziție și face tot posibilul să remedieze situația pentru a răsplăti oamenii pentru munca prestată. Din păcate la nivelul I.P.J. Timiș nu s-a considerat asta ca o normalitate ci s-a considerat normal ca polițiștii să fie alimentați cu frustrări și nemulțumiri provenite din discriminarea de la locul de muncă la care erau supuși în fiecare dintre turele de serviciu în care executau misiunile împreună cu polițiștii de frontieră îndeplinind aceleași atribuțiuni și lucrând în aceleași condiții, dar nefiind remunerați cu aceleași sporuri.

Am convingerea, fără însă a avea o certitudine, că nu s-a întocmit niciun document la nivelul I.P.J. Timiș din care să reiese faptul că echipa managerială a I.P.J. Timiș constată discriminarea la care sunt supuși polițiștii (angajații I.P.J. Timiș) și solicită plata corectă a acestora explicând motivele, cam aceleași pe care le-am folosit și prezentat și noi, sau altele chiar mai în amănunt cercetate, iar această solicitare să fie întemeiată pe cele constatate și cercetate - totul având un fundament legal.

Deși a trecut destul de mult timp, astăzi avem o părere similară cu a noastră, dar emisă de un judecător. Opinia magistratului a fost materializată într-o hotărâre în care se arată, printre altele, că:„În opinia instanței, dispozițiile legale menționate sunt clare și precise, astfel că, beneficiază de această indemnizație personalul din cadrul M.A.I. care desfășoară activitate specifică controlului la frontieră, indiferent dacă face parte din Inspectoratul Poliției de Frontieră sau din altă structură a M.A.I. și a fost detașat sau delegat să desfășoare astfel de activități, cum este situația reclamanților și intervenienților din prezentul dosar.”

Părerea normală și de bun simț a magistratului, concretizată în hotărârea judecătorească prin care se dă câștig de cauză inițiativei Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” de a solicita în instanță plata drepturilor salariale ale membrilor de sindicat, intră în contradicție cu părerea emisă tot în scris în cadrul unui punct de vedere al reprezentanților Direcției Generale Financiare din cadrul M.A.I. respectiv aceea în care se menționează următoarele: „(...) identifică ca singur beneficiar al indemnizației de frontieră doar personalul Poliție de Frontieră Române. Astfel pct. 1 din Anexa 7 la OMAI S/7/2018 se aplică doar personalului din cadrul Poliției de Frontieră Române conform cadrului stabilit de art. 49 din OUG nr. 104/2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române.”

Astfel, în urma inițiativei Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL”, s-a deschis pe rolul Tribunalului Timiș dosarul cu numărul 476/30/2019, iar în data de 16.10.2019 s-a emis hotărârea 1154/2019 din 16.10.2019 care statuează: „(...)Obligă pârâtul I.P.J. Timiș să acorde reclamanților și intervenienților principali indemnizația de frontieră în cuantum de 20% pentru activitatea desfășurată în legătură cu controlul de frontieră.(...)”

Având în vedere cele menționate în cele două paragrafe anterioare este foarte probabil că vom asista la o situație de-a dreptul penibilă. Penibilul vine din aceea că angajatorul I.P.J. Timiș va face recurs împotriva hotărârii menționate solicitând, în definitiv, să nu își plătească angajații cu dreptul salarial cuvenit. Acesta este nivelul la care s-a ajuns, din păcate, în I.P.J. Timiș încât, în loc să folosească demersul juridic și documentarea făcută de un oarecare polițist care a crezut în egalitatea de șanse și în principiile nediscriminării, echipa managerială a I.P.J. Timiș va decide să meargă până acolo încât să ceară în instanță să poată SĂ NU ÎȘI PLĂTEASCĂ ANGAJAȚII! PENIBIL!



Despre suplimentul de hrană 12B - pentru turele efectuate în serviciu pe frontiera de stat a României!

În baza panului de măsuri pentru prevenirea unui eventual aflux de migranți polițiști din cadrul I.P.J. Timiș, începând din primul trimestru al anului 2017, au executat ture în serviciu în zona frontierei de stat a României, însă nu au fost remunerați corespunzător în sensul că nu au beneficiat de plata suplimentului de hrană 12B conform prevederilor legale.

În trecut, am mai prezentat acest lucru, în două articole, respectiv „Despre norma 12B!” și „Norma 12B - un drept de care beneficiezi doar dacă îl ceri, la nivelul I.P.J. Timiș - și nici măcar atunci nu e sigur!!”, dar situația a rămas încă, momentan, în același stadiu.

Deși în cursul anului 2018 am purtat discuții cu conducerea Structurii Financiare a I.P.J. Timiș pe tema acordării suplimentului de hrană 12B pentru polițiștii care execută serviciul în schimburi în zona frontierei de stat a României în baza planului de măsuri pentru prevenirea unui eventual aflux de migranți - discuțiile nu au reușit să ducă la remedierea situației pentru că nu s-a dorit discutarea problemelor expuse cu factorii de decizie din cadrul I.P.J. Timiș - motivele putem să le concluzionăm singuri fără prea multă imaginație.

Ulterior, în urma discuțiilor purtate cu conducerea I.P.J. Timiș în data de 18.06.2019 cu privire la plata suplimentului de hrană 12B pentru polițiștii care execută serviciul în baza planului de măsuri pentru prevenirea unui eventual aflux de migranți, ni s-a recomandat întocmirea unei adrese pentru a solicita reglementarea situației chiar și retroactiv.

Astfel, în data de 29.06.2019, am transmis adresa noastră solicitând alocarea la plata suplimentului de hrană 12B pentru perioada 2017 - 2019 tuturor polițiștilor din cadrul I.P.J. Timiș care nu au beneficiat de acest drept în timpul misiunilor la frontieră.

Structura Financiară a I.P.J. Timiș, urmare a adresei noastre, emite o altă adresă către subunitățile din care fac parte membrii Filialei Timiș a Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” menționați în tabelul înaintat solicitând întocmirea de pontaje rectificative dacă este cazul - doar cu privire la membrii Filialei Timiș a Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL”. Oare să fie cumva o „marcare” a polițiștilor pe care trebuie să îi țină „cineva” sub observație???

Am transmis o noua adresă către Structura Financiară a I.P.J. Timiș - deoarece, din păcate, conducerea acestei structuri ne-a îndrumat să folosim telefonul de serviciu (fix) ca metodă de contact și în urma încercărilor repetate nereușite am hotărât să urmăm calea mai oficială de contactare.

În data de 02.09.2019, în urma discuțiilor purtate cu conducerea Structurii Financiare a I.P.J. Timiș s-a stabilit ca cele solicitate să fie discutate în ședință de comandă pentru a se găsi o metodă de remediere a situației și pentru plata retroactivă a drepturilor salariale omise - pentru toți polițiștii în cauză. Cu speranța că eforturile noastre vor fi răsplătite așteptăm deciziile luate în urma ședinței de comandă.

În data de 26.09.2019 în cadrul consiliului de comanda al I.P.J. Timiș am ridicat problema plății suplimentului de hrană 12B pentru perioada 2017 - 2019 pentru polițiștii din cadrul structurilor de investigații criminale sau proximitate subordonate Poliției Municipiului Timișoara care au executat serviciul în schimburi în zona frontierei de stat a României și nu au fost remunerați corespunzător. Din păcate răspunsul nu a fost cel scontat - adică plata sumelor datorate de I.P.J. Timiș angajaților săi pentru perioada 2017 - 2019, ci vina a fost „aruncată” asupra șeilor nemijlociți care ar fi trebuit să pună în concordanță: fișa postului (execută serviciul în ture), dispoziția nr. 1 pe anul în curs a șefului I.P.J. Timiș (alocarea la plata normei 12B) și pontajul polițiștilor.

Răspunsul Structurii Financiare a I.P.J. Timiș...

UPDATE: 03.10.2019 -> Referitor la plata normei 12B!

În urma discuțiilor purtate cu conducerea Secției 3 Poliție Urbană în ceea ce privește plata normei 12B pentru perioada 2018 - 2019 pentru polițiștii din cadrul structurilor de investigații criminale și proximitate (care nu au beneficiat de plata acestui drept) s-au întocmit (sau urmează sa se întocmească) pontajele rectificative în vederea acordării drepturilor financiare retroactiv. Următorul pas este transmiterea acestora la Structura Financiară și acordarea sumelor restante! 👏👏👏

Pentru perioada 2017-2018 situația este mai complicată oarecum, dar nu imposibilă și astfel vom insista și vom continua demersurile pentru a se plăti polițiștilor drepturile cuvenite! ✊✊✊

În mod normal această situație ar trebui să fie reparată și la celelalte secții de poliție urbane din cadrul Poliției Municipiului Timișoara. Este necesar însă a fi asumată situația de către conducerea secțiilor. Ca excepție la necesitatea reparării situației prezentate este cazul în care polițiștii au fost remunerați corespunzător în perioada respectivă - ceea ce este greu de crezut, dar nu imposibil! 🤞🤞🤞

Oricine are nelămuriri cu privire la situația prezentată mă poate contactata pentru a purta discuții pentru edificare și pentru a putea avea o imagine de ansamblu asupra aplicării unitare a prevederilor legale referitoare la situația expusă! 🤝🤝🤝

Viitorul ne aparține!



M.A.I. multă apă, M.A.I. multă ventilație în cazul caniculei!

Având în vedere temperaturile ridicate din ultima perioadă, în conformitate cu prevederile legale și dispozițiile de aplicare existente în Poliția Română, în data de 12.08.2019 s-a emis de către S.R.U. Timiș o adresă prin care li se recomanda șefilor de structuri să ridice de la Serviciul Logistic câte 2 L de apă minerală pentru polițiștii care execută serviciul în stradă (ordine publică și poliție rutieră).

Observând adresa am solicitat lămuriri șefului Serviciului Cabinet și șefei S.R.U. Timiș cu privire la măsurile întreprinse de I.P.J. Timiș pentru protecția polițiștilor care execută serviciul la birou în spații neclimatizate.

Nu am primit un răspuns de la S.R.U. Timiș însă șeful Serviciului Cabinet mi-a comunicat faptul că la ora 13.30 va avea loc o ședință consultativă pe această temă.

Astfel a fost convocată ședința din data de 12.08.2019, ora 13.30 la care au fost invitate organizațiile sindicale conform prevederilor legale. La ședință au fost prezenți reprezentanți sindicali din cadrul Sindicatul EUROPOL și S.N.P.P.C., precum și un reprezentant al organizației profesionale C.N.P.

Pe parcursul ședinței am solicitat:

  1. Evitarea folosirii autospecialelor care nu sunt dotate cu AC/Climă;
  2. Acordarea de timp liber fără recuperare;
  3. Acordarea de timp liber cu recuperare - întrucât angajații I.P.J. Timiș au acumulat ore suplimentare și pot fi scăzute din totalul celor acumulate;
  4. Distribuirea de apă minerală pentru toți polițiștii din cadrul I.P.J. Timiș pentru menținerea stării de sănătate.

În urma discuțiilor avute s-a hotărât:

  1. Distribuirea a 2 l de apă pentru o persoană pe zi chiar și pentru ceilalți lucrători din cadrul I.P.J. Timiș;
  2. Pentru personalul din cadrul I.P.J. Timiș care își desfășoară activitatea în birouri fără ventilație se poate reduce programul de lucru cu recuperarea timpului.

Am insistat cu solicitarea de a se recomanda ca polițiștii, care execută misiuni în teren, să folosească cu preponderența autoturisme dotate cu sistem de climatizare sau aer condiționat, dar nu suntem siguri că se vor menționa aceste aspecte în dispoziția (sau adresa) ce va fi emisă în completarea celei existente.



Efectuarea serviciului la C.R.A.P. - indemnizația pentru pază și supraveghere!

Personalul care asigură paza, escortarea și supravegherea persoanelor reținute sau arestate preventiv este îndreptățit a primi o indemnizație pentru pază și supraveghere de 5% pentru timpul efectiv prestat în aceste condiții.

În urma mai multor discuții purtate la nivelul I.P.J. Timiș cu conducerea S.R.U. și conducerea Serviciului Cabinet nu am reușit să stabilim modalitatea în care, polițiștii care sunt delegați ocazional să execute misiuni de pază și supraveghere în cadrul C.R.A.P. Timiș, vor beneficia de indemnizația de 5% pentru pază și supraveghere. Singurul lucru pe care l-am stabilit a fost existența unei dispoziții a șefului I.P.J. Timiș numărul 69807 din data de 19.10.2018 prin care, ocazional, polițiști din cadrul secțiilor urbane de poliție execută serviciul în cadrul C.R.A.P. - la nevoie. Dispoziția însă nu cuprindea și modalitatea de alocare la plată a indemnizației de pază și supraveghere, fapt pentru care nu s-au respectat în totalitate drepturile salariale ale polițiștilor.

După ce am intrat în posesia dispoziției am purtat discuții cu conducerea Sindicatului Polițiștilor Europeni „Europol” pentru documentarea situației existente și găsirea unor soluții care să aibă în vedere respectarea drepturilor financiare ale polițiștilor.

Având în vedere discuțiile purtate între conducerea Sindicatului Europol și conducerea I.P.J. Timiș în data de 05.08.2019, s-a stabilit remedierea și repararea situației polițiștilor care au efectuat și vor efectua pe viitor serviciul la C.R.A.P. fiind delegați, în sensul că se vor întocmi anexe le fișele posturilor, pentru polițiștii care efectuează serviciul ocazional la C.R.A.P., precum și revenirea asupra dispoziției șefului I.P.J. Timiș numărul 69807 din data de 19.10.2018, aceste măsuri având ca scop alocarea la plată a sporului de 5% pentru paza și supraveghere pentru polițiști. De asemenea s-a stabilit și faptul că plata dreptului salarial se va efectua proporțional cu timpul efectuat în serviciu și retroactiv de la data emiterii dispoziției inspectorului șef (69807 din 19.10.2018).

Așteptăm cu nerăbdare remedierea situației menționate mai sus! Este foarte probabil să nu se întâmple nimic „deosebit” în privința salariilor polițiștilor vizați. Deși suntem sceptici - nu ne pierdem speranța!

În data de 14.08.2019, având în vedere situația expusă mai sus, s-au purtat discuții între conducerea Filialei Timiș a Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” și conducerea I.P.J. Timiș concluzionându-se că în cel mai scurt timp se vor efectua demersurile necesare pentru introducerea în plată, chiar și retroactiv, a indemnizației de 5% pentru pază și supraveghere pentru polițiștii care au executat serviciul, ocazional, în cadrul C.R.A.P. Timiș conform prevederilor legale, pe baza de pontaj.

Judecând logic ar exista variantele:

  1. În perioada 25.09 - 05.10.2019 e posibil să fie virate sumele restante în conturile polițiștilor;
  2. În data de 14.10.2019 ar trebui să intre în conturile polițiștilor sumele restante.

În data de 20.08.2019 în urma unei vizite a președintelui Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” dl. drd. Cosmin ANDREICA la I.P.J. Timiș s-au purtat discuții cu dl. comisar șef de poliție Dan Constantin STOICĂNESCU - adjunct al inspectorului șef al I.P.J. Timiș și în legătură cu situația expusă mai sus - concluzia referitoare la situația prezentată nu a fost clarificată întocmai. Tragem totuși speranțe că dl. comisar șef de poliție Dan Constantin STOICĂNESCU își va respecta promisiunea și angajamentul luat, respectiv acela că va depune toată diligența pentru remedierea situației, întrucât a menționat că aceasta trebuie îndreptată.



Acordarea salariilor de excelență @I.P.J. Timiș!

Vă prezentam mai jos, într-o postare anterioară, cam ce părere avem despre acordarea salariilor de excelență... Având în vedere faptul că, în data de 18.06.2019, am participat, la ședința de consiliu a I.P.J. Timiș, în care s-a dezbătut tema salariilor de excelență pentru următoarele 6 luni, vă vom prezenta în continuare cum se pliază părerea noastră pe concepțiile echipei de comandă a I.P.J. Timiș.

Astfel, iată că a venit și perioada acordării salariilor de excelență! Ce fericire pentru unii!!! La I.P.J. Timiș pentru aceiași ... Oare care o fi rețeta succesului? Să fie: lipsă de respect, lipsă de bun simț, răutate, caracter josnic, caracter hapsân, lipsă de judecată ... sau toate la un loc?

În data de 18.06.2019 ora 14.00 am participat la ședința de comandă, organizată la nivelul I.P.J. Timiș, în urma căreia s-au stabilit salariile de excelență pentru următoarele 6 luni! Organizațiile sindicale și profesionale care au trimis reprezentanți la ședință au fost:

  1. S.P.E. EUROPOL
  2. S.N.A.P.
  3. S.P.R. „DIAMANTUL”
  4. S.N.P.P.C. - șeful S.N.P.P.C. Timiș și în același timp șeful Serviciului Cabinet din cadrul I.P.J. Timiș (de asemena recompensat cu salariu de excelență - deci nu putea lipsi)
  5. C.N.P.

La I.P.J. Timiș „au fost stabiliți” un număr de 32 de indicatori avându-se PROBABIL în vedere prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice(„Majorarea prevăzută la art. 28 se acordă pentru cel mult 5% din numărul total de posturi prevăzute în statele de organizare și în limita a 30% din suma salariilor de bază/salariilor de funcție, salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor, salariilor de comandă, cumulat pe total buget al ordonatorului principal de credite.”).

Spunem probabil pentru că, dacă analizăm situația de fapt de la nivelul I.P.J. Timiș, vom constata că:

  • La nivelul I.P.J. Timiș sunt 1354 de angajați;
  • Probabil că statele de organizare au mai multe posturi decât personal angajat (se adaugă posturile vacante);
  • 32 de indicatori pentru 1354 de angajați reprezintă aproximativ 2.36337%, deci nici jumătate din câte posturi ar putea fi maxim (5%);
  • Astfel la nivelul I.P.J. Timiș ar fi putut fi repartizați maxim 67 de indicatori (adică aproximativ 5% din cei 1354 de angajați);
  • Totuși putem constata că această „economie” la posturile alocate este invers proporțională cu repartizarea salariilor de excelență către posturile de conducere pentru epuizarea fondurilor de până la 30% din suma salariilor de bază/salariilor de funcție, salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor, salariilor de comandă, cumulat pe total buget al ordonatorului principal de credite conform prevederilor din legea cadru a salarizării;
  • Se poate constata foarte ușor faptul că echipa de comandă a I.P.J. Timiș a „economisit” pentru manageri salariile de excelență de 40% și 50% (în cazul funcțiilor de conducere pot ajunge până la 3.000 lei pe lună sau poate și mai mult), iar pentru funcțiile de execuție (ofițeri și subofițeri) a „risipit” salariile de excelență de 30% și unul singur de 40% (în cazul funcțiilor de execuție suma poate varia de la 400/500 lei până la maxim 1.300/1.500 lei pe lună - diferă de la ofițeri la subofițeri).

    Indicatorii au fost repartizați astfel:
  • 10 - Poliția Municipiului Timișoara
  • - 3 șefi numiți direct
  • 3 - Poliția Municipiului Lugoj
  • - probabil toți numiți direct
  • 1 - Personal Contractual
  • - votat în ședința pe I.P.J. Timiș
  • 18 - I.P.J. Timiș
  • - 7 șefi și 3 agenți numiți direct + 3 ofițeri și 5 agenți votați în ședința pe I.P.J. Timiș
    Propuneri ale inspectorului șef:
  1. Șeful Poliției Municipiului Timișoara
  2. Șeful Serviciului Cabinet din cadrul I.P.J. Timiș
  3. Șeful S.A.S. din cadrul I.P.J. Timiș
  4. Agent principal de poliție din cadrul S.I.C. Timiș - element de noutate
  5. 😳 - nesupuse votului!
    *NOTĂ: - funcțiile care clipesc (când mouse-ul este deasupra lor) au avut și în ultimele 6 luni salariul de excelență!!
    Propuneri adjunct (O.P.):
  1. Șeful Poliției Municipiului Lugoj
  2. Șeful Serviciului Rutier
  3. Agent de poliție din cadrul Poliției Orașului Jimbolia - element de noutate
  4. 😳 - nesupuse votului!
    *NOTĂ: - funcțiile care clipesc (când mouse-ul este deasupra lor) au avut și în ultimele 6 luni (01.01.2019 - 01.06.2019) salariul de excelență
    Propuneri adjunct (Judiciar):
  1. Șefa Serviciului Criminalistic
  2. Șeful Poliției Orașului Deta
  3. Agent șef principal de poliție din cadrul unei Secții Rurale de Poliție - element de noutate
  4. 😳 - nesupuse votului!

Propuneri supuse votului în ședința de comandă a I.P.J. Timiș:

    Ofițeri de poliție:
  1. Polițist în cadrul S.A.S.
  2. Polițistă în cadrul S.I.C.E.
  3. Polițist în cadrul S.A.E.S.P.
    Agenți de poliție:
  1. Polițist la Rutieră/Abateri
  2. Polițist din cadrul Secției 9 Poliție Rurală Jebel
  3. Polițist din cadrul Poliției Orașului Deta
  4. Polițist din cadrul Serviciului Comunicații al I.P.J. Timiș
  5. Polițist din cadrul S.I.C. Timiș
    Personal Contractual:
  1. Dulgher
    Propuneri transmise din partea Poliției Municipiului Lugoj:
  1. Ofițer de poliție
  2. Agent șef de poliție
  3. Agent șef de poliție

Tot ieri, 18.06.2019 ora 12.00, deci anterior ședinței de la I.P.J. Timiș am participat și la ședința de comandă, organizată la nivelul Poliției Municipiului Timișoara, în urma căreia s-au stabilit meritoșii beneficiari ai salariilor de excelență pentru următoarele 6 luni! Astfel la nivelul Poliției Municipiului Timișoara au fost repartizați 10 indicatori.

    Propuneri ale șefului Poliției Municipiului Timișoara:
  1. Șeful Secției 1 Poliție Urbană
  2. Șeful Secției 3 Poliție Urbană
  3. Șeful B.I.C. din cadrul Poliției Municipiului Timișoara
😳 - nesupuse votului!

Propuneri votate la nivelul Poliției Municipiului Timișoara:

    Ofițeri de poliție:
  1. Inspector de poliție - Secția 2 Poliție Urbană
    Agenți de poliție:
  1. Agent șef principal de poliție - Secția 2 Poliție Urbană
  2. Agent șef principal de poliție - Secția 3 Poliție Urbană - 🤦‍♂️
    Total nemeritat.
  3. Agent șef de poliție - Biroul Rutier
  4. Agent șef principal de poliție - Biroul pentru Centrul Universitar - Proximitate
  5. Agent șef adjunct de poliție - Secția 1 Poliție Rurală
  6. Agent șef adjunct de poliție - Secția 4 Poliție Rurală

ATENȚIE! 10 ofițeri cu funcții de comandă!!! ❌ Deși au mai scăzut față de 2018, totuși sunt prea multe!!!

    Alte propuneri la votul pe I.P.J. Timiș, dar care nu au trecut, au fost:
  1. Ofițer S.O.P.
  2. Ofițer Serviciul Criminalistic
  3. Ofițer Serviciul Criminalistic
  4. Ofițer S.I.C.
  5. P.C.
  6. P.C.
  7. P.C.
    Alte propuneri la votul de la Poliția Municipiului Timișoara, dar care nu au trecut, au fost:
  1. Ofițer de poliție - Secția 1 Poliție Urbană
  2. Agent șef principal de poliție - Secția 1 Poliție Urbană
  3. Agent șef de poliție - Secția 2 Poliție Urbană
  4. Agent de poliție - Secția 3 Poliție Urbană
  5. Agent șef principal de poliție - Secția 3 Poliție Urbană
  6. Ofițer de poliție - Secția 4 Poliție Urbană
  7. Agent șef de poliție - Secția 4 Poliție Urbană
  8. Ofițer de poliție - Secția 5 Poliție Urbană
  9. Agent de poliție - Secția 5 Poliție Urbană
  10. Ofițer de poliție - B.I.C.
  11. Agent șef de poliție - B.I.C.
  12. Agent șef principal de poliție - B.I.C.
  13. Ofițer de poliție - Biroul Rutier
  14. Agent șef de poliție - Secția 2 Poliție Rurală
  15. Agent principal de poliție - Secția 4 Poliție Rurală
  16. Agent șef de poliție - Secția 4 Poliție Rurală
  17. Cam asta este!

*Nu s-a comunicat nimic în ceea ce privește cuantumul salariilor de excelență... *, dar s-a promis că vom fi anunțați!

Intervenții ale organizațiilor sindicale - în ședința de la Poliția Municipiului Timișoara:

    S.N.A.P.:
  1. Remarcă faptul că organizațiile sindicale au rol de consultare și nu doar de asistare la ședință - s-a răspuns ca se fac invitațiile și că se pot face diferite mențiuni care nu au caracter obligatoriu;
  2. Solicită repartizarea de salarii de excelență și la nivelul secțiilor rurale - s-a răspuns că s-au acordat și se vor acorda și pe viitor;
    Sindicatul Polițiștilor Europeni „EUROPOL”:
  1. Dacă s-a avut în vedere stabilirea și către personalul contractual, de la nivelul Poliției Municipiului Timișoara, a indicatorilor - s-a răspuns că se vor repartiza în ședința de la I.P.J. Timiș;
  2. S-a remarcat lipsa de transparentă, procedura dubioasă și îndoielnică în cazul polițiștilor impuși de comanda Poliției Municipiului Timișoara - total nepăsător șeful Poliției Municipiului Timișoara a răspuns ca este o normalitate și ca nu este necesar a se vota indicatorii impuși de comandă! Chiar a existat o reacție vehementă a șefului Secției 1 Poliție Urbană care nu a considerat o normalitate să fie votat la nivelul I.P.J. Timiș pentru munca sa întrucât cei de la I.P.J. Timiș nu cunosc activitatea dumnealui (acest lucru nefiind în concordanță cu (nota de fundamentare) motivarea șefului Poliției Municipiului Timișoara care susținea că șeful Secției 1 Poliție Urbană a avut rezultate manageriale apreciate la nivel de I.P.J. Timiș)

Intervenții ale organizațiilor sindicale - în ședința de la I.P.J. Timiș:

    Sindicatul Polițiștilor Europeni „EUROPOL”:
  1. Înainte de începerea voturilor s-a solicitat ca repartizarea indicatorilor cu cuantumuri de 40% și 50% să fie către agenții de poliție și ofițerii de poliție cu funcție de execuție - după ce s-a încercat a se motiva că acest aspect este reglementat de O.M.A.I. S7/2018 (fapt nereal) s-a răspuns că se va supune analizei propunerea și se va delibera ulterior;
  2. După ședință, după vot și repartizarea salariilor de excelență, s-a remarcat faptul că nu este normal/moral ca pe lista indicatorilor impuși de comanda I.P.J. Timiș să se regăsească aceleași persoane care au beneficiat și în ultimele 6 luni de acest salariu de excelență - s-a răspuns total nepăsător că acest lucru nu este interzis de O.M.A.I. S7/2018 întrucât se supun analizei ultimele 6 luni de activitate... 😐😑

Acesta a fost dialogul social al conducerii I.P.J. Timiș și Poliției Municipiului Timișoara cu organizațiile sindicale prezente. După prezentarea solicitărilor și după deliberarea asupra lor - s-a considerat util și moral numai ca un agent de poliție să primească un salariu de excelență în cuantum de 40%, iar restul au fost direcționați către factorii de comandă din cadrul I.P.J. Timiș.

Am făcut aceasta postare strict pentru informarea d-voastră! Teoretic postarea ar fi trebuit sa aibă și scopul să vă facă să vă analizați munca și cam ce ar trebui să îmbunătățiți ca pe viitor să fiți printre cei nominalizați ... TEORETIC ...! Felicitări celor foarte puțini care chiar au meritat! Succes tuturor...!

În data de 19.06.2019, având în vedere cele discutate în ședința din data de 18.06.2019, am solicitat echipei manageriale a I.P.J. Timiș comunicarea listelor cu cuantumurile procentuale stabilite pentru salariile de excelență. Deși inspectorul șef a răspuns afirmativ în ședință cu privire la solicitarea noastră de a cunoaște nominal titularii salariilor de excelență și cuantumurile procentuale ale salariilor de excelență, ni s-a solicitat adresă oficială.

Am primit și răspunsul în data de 21.06.2019, dar acesta face trimitere numai la funcții nu și la numele titularilor întrucât PROBABIL echipa managerială a I.P.J. Timiș "se mândrește" așa de mult cu merituoșii excepționali încât nu dorește să îi promoveze în rândul personalului propriu pentru a impulsiona și activitatea celorlalți polițiști prin puterea exemplului și astfel „se adăpostește” la umbra protecției datelor cu caracter personal.

UNELE CONCLUZII:

    La ședința ce s-a desfășurat la sediul I.P.J. Timiș:
  1. Transparența este mimată prin invitarea organizațiilor sindicale la ședință - fără a se lua în calcul sau măcar dezbate propunerile reprezentanților sindicali;
  2. Transparența propunerilor venite din partea conducerii I.P.J. Timiș este inexistentă și lasă să se poată înțelege că salariile de excelență nu se acordă pe merit. Acest aspect încurajează în același timp și NEMUNCA - pentru că această atitudine lasă să se înțeleagă că nu contează cât de mult muncești, ci contează PE CINE CUNOȘTI! Totodată considerăm faptul că scopul salariilor de excelență este acela de a impulsiona activitatea lucrătorilor prin puterea exemplului. Dacă facem dintr-un polițist care nu muncește un exemplu atunci rezultatul va fi acela al încurajării celorlalți polițiști la nemuncă
  3. Repartizarea procentelor de 50% și 40% numai către factorii de comandă confirmă cele două puncte menționate anterior și - în situația în care am solicitat în ședință repartizarea acestora către funcțiile de execuție - demonstrează caracterul celor ce împart aceste salarii de excelență după bunul plac, după prietenii, cumetrii, afinități etc. și nu după muncă, implicare, merite deosebite.
    La ședința ce s-a desfășurat la sediul P. M. Timișoara:
  1. Un punct de vedere: trafic de influență, primire de foloase necuvenite, vânzare - cumpărare de caractere pe bani publici;
  2. Se tranzacționează salariile de excelență impuse direct de comanda Pol. Mun. Timișoara prin propunerea la vot și susținerea unor polițiști total NEmeritoși, dar apropiați și preferați de comanda Pol. Mun. Timișoara;
  3. Situația în care un șef pleacă cu ideile sale la ședință și votează ideile impuse de superiori pentru a beneficia la rândul său de salariul de excelență, este una dintre cele mai josnice/înjositoare;
  4. Ceea ce este și mai josnic este tupeul afișat de comanda Pol. Mun. Timișoara care „a dat roade” probabil prin tranzacționarea unui salariu de excelență impus (adică impus de comandă) cu o propunere la salariul de excelență a unui polițist aproape inexistent în statisticile operative ale unei subunități de poliție care poate spune despre el numai că urmează să se pensioneze. Ce s-a întâmplat de fapt? Șeful unei subunități de poliție a plecat cu 2 propuneri la ședință și a intrat în ședință cu 3 propuneri. În „culise” probabil i s-a propus un târg: primește salariul de excelență dacă mai adaugă o propunere pe listă. S-a vândut, probabil, căci a fost impus de comandă cu salariul de excelență, iar cea de-a treia propunere a sa - un polițist care are probabil sprijinul comenzii Pol. Mun. Timișoara, însă nu pentru muncă, ci din alte considerente - a primit votul majorității și beneficiază și el de salariul de excelență înainte de pensionare. BRAVO POPOR!;
  5. Cam așa s-a desfășurat ședința, bineînțeles cu participarea organizațiilor sindicale...



Despre acordarea salariilor de excelență - o altă părere!

Considerăm că graficele de mai jos ar trebui să fie asemănătoare, dacă nu chiar identice! În aceste grafice putem observa repartizarea angajaților I.P.J. Timiș pe categorii de personal și repartizarea salariilor de excelență pe categorii de personal în cadrul I.P.J. Timiș.

În primul grafic putem observa numărul de angajați ai I.P.J. Timiș pe categorii de personal. Astfel în cadrul I.P.J. Timiș își desfășoară activitatea un număr de 1354 de angajați. Din totalul de 1354 de angajați avem 47 - personal contractual, 237 - ofițeri de poliție și 1070 - agenți de poliție.

În primele 6 luni ale anului 2019, raportat la numărul de angajați, repartizarea salariilor de excelență la nivelul I.P.J. Timiș este evidențiată în graficele 2 și 4.

Analizând comparativ graficele 1 și 2 avem situația angajaților I.P.J. Timiș pe categorii de personal și situația salariilor de excelență pe categorii de personal. Astfel putem observa că:

  1. din rândul celor 47 de angajați - personal contractual a fost selectat un angajat care să beneficieze de salariul de excelență pentru 6 luni - respectând proporția;
  2. din rândul celor 237 de ofițeri de poliție au fost selectați 18 ofițeri care să beneficieze de salariul de excelență pentru 6 luni - fără a se ține cont de proporție - însă în favoarea categoriei de personal;
  3. din rândul celor 1070 de agenți de poliție au fost selectați 13 agenți care să beneficieze de salariul de excelență pentru 6 luni - fără a se ține cont de proporție - însă în defavoarea categoriei de personal.

„Studiul” nostru nu se oprește aici și pentru a vă putea face o idee mai clară asupra lucrurilor prezentăm și continuarea, respectiv graficele 3 și 4 în care categoriile de personal sunt împărțite ținându-se cont și de funcțiile de conducere, de acestă dată. Ca aspect deosebit de important trebuie remarcat faptul că ofițerii de poliție cu funcție de conducere au dreptul la vot în ședința pentru repartizarea salariilor de excelență!!!

Analizând comparativ graficele 3 și 4 observăm situația angajaților I.P.J. Timiș pe categorii de personal, inclusiv funcții de conducere și situația salariilor de excelență pe categorii de personal. Astfel:

  1. din rândul celor 47 de angajați - personal contractual a fost selectat un angajat care să beneficieze de salariul de excelență pentru 6 luni - respectând proporția;
  2. din rândul celor 181 de ofițeri de poliție cu funcție de execuție au fost selectați 3 ofițeri care să beneficieze de salariul de excelență pentru 6 luni - fără a se ține cont de proporție - însă în defavoarea categoriei de personal;
  3. din rândul celor 56 de ofițeri de poliție cu funcție de conducere au fost selectați 15 ofițeri cu funcție de conducere care să beneficieze de salariul de excelență pentru 6 luni - fără a se ține cont de proporție - însă în favoarea categoriei de personal;
  4. din rândul celor 83 de agenți de poliție cu funcție de conducere au fost selectați 0 agenți care să beneficieze de salariul de excelență pentru 6 luni - fără a se ține cont de proporție - însă în defavoarea categoriei de personal;
  5. din rândul celor 987 de agenți de poliție cu funcție de execuție au fost selectați 13 agenți care să beneficieze de salariul de excelență pentru 6 luni - fără a se ține cont de proporție - însă în defavoarea categoriei de personal.

Din cele expuse mai sus rezultă că 3 (trei) categorii de personal sunt „defavorizate” la împărțirea salariilor de excelență: ofițerii de poliție cu funcție de execuție, agenții de poliție cu funcție de comandă și agenții de poliție cu funcție de execuție, ir o singură categorie de personal este „favorizată”, respectiv ofițerii de poliție cu funcție de conducere - care culmea votează acordarea salariilor de excelență - Cine împarte / Parte-și face!

Iată că, în situația ofițerilor cu funcție de conducere, dacă se menține trendul și nu se respectă proporțiile, nu mai este necesar să se remarce cu ceva în activitatea pe care o desfășoară, ci trebuie numai SĂ ÎȘI AȘTEPTE RÂNDUL!

Sperăm că aceste constatări să fie doar rodul imaginației noastre și să putem spune, pe viitor, că aceste salarii de excelență au ajuns la oameni cu adevărat merituoși! Sperăm că managementul performant practicat la nivelul I.P.J. Timiș să aibă în vedere faptul că rezultatele unui compartiment/secție/birou/formațiune/serviciu se datorează muncii colective a unui anumit număr de subordonați.

Opinăm că salariile de excelență sunt instrumente în mâna managerilor pentru a stimula activitatea lucrătorilor și a crea competitivitate. Astfel recompensarea managementului s-ar justifica numai în situații de excelență când există reale fapte de „eroism” sau sunt atrase fonduri și finanțări noi, când sunt îmbunătățite condițiile de muncă etc. Dar aceasta este numai o opinie și nu putem avea pretenția de a epuiza subiectul.



DIRECȚIA DE ORDINE PUBLICĂ - doar ca denumire o instituție MARE, însă cu oameni „mici”!

DIRECȚIA DE ORDINE PUBLICĂ - funcționează în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și este condusă de un director - în speță dl comisar șef de poliție Vasile ARMAȘU.

Direcția de Ordine Publică este structura de specialitate care coordonează, îndrumă, evaluează și controlează activitățile ce revin Poliției Române pentru menținerea ordinii publice pe teritoriul național în vederea prevenirii și combaterii infracțiunilor și faptelor contravenționale din competentă, asigurând, totodată, controlul sistemelor de securitate private.

Din informațiile de mai sus putem observa faptul că Direcția de Ordine Publică este structura de specialitate care coordonează, îndrumă, evaluează și controlează activitățile ce revin Poliției Române.

Consultăm DEX și vedem:

  1. a coordona vt [At: GHEREA, ST. CR. II, 51 / V: (înv) ~diná / Pzi: ~néz / E: fr coordonner] 1 A pune de acord părțile unui tot. 2 A îndruma unitar mai multe acțiuni cu același scop.
  2. a îndruma [At: TOMA, C. V. 25 / V: (înv; cscj) ~mi / Pzi: îndrum, ~mez / E: în + drum] 1 vt A arăta cuiva drumul, îndreptându-l în direcția potrivită și: a călăuzi. 2 vr (Reg) A se îndrepta spre o țintă. 3 vr (Reg) A pleca la drum. 4 vr A călăuzi pe cineva într-un domeniu, în viață. 5 vt (Fig) A sfătui.
  3. a evalua vt [At: MARIN, PR. I, XXVII/8 / Pzi: ~uez / E: fr évaluer] 1-2 A aprecia valoarea (în bani). 3 A aprecia în unități de măsură corespunzătoare valoarea unei mărimi. 4 (D. lucrări, teze, teste etc.) A nota.

Astfel, având în vedere faptul că la nivelul I.P.J. Timiș am constatat deficiențe în ceea ce privește repartizarea dosarelor penale către structurile de poliție de proximitate din cadrul secțiilor urbane de poliție am considerat NECESAR, UTIL și ÎNTEMEIAT să solicităm unele lămuriri, îndrumări, clarificări către structurile de specialitate, respectiv Direcția de Ordine Publică. La momentul când am hotărât să cerem aceste lămuriri am considerat că răspunsul pe care îl vom primi de la o structură de specialitate va fi unul DE SPECIALITATE și va ajuta și îndruma polițiștii în activitatea desfășurată prin clarificările pe care le va aduce.

Ținând cont de cele menționate mai sus am adresat Direcției de Ordine Publică următoarele întrebări, solicitând un răspuns punctual:

  1. Pot șefii ierarhici să repartizeze spre soluționare dosare penale cu autor necunoscut polițiștilor de proximitate, iar dacă răspunsul este afirmativ, care este temeiul de drept?
  2. Dacă procurorul dispune prin ordonanță repartizarea unor dosare penale cu autor necunoscut polițiștilor de proximitate ce măsuri trebuie întreprinse de către șefii ierarhici ai polițiștilor de proximitate în cauză pentru a le crea cadrul legal în vederea desfășurării activităților dispuse de procuror și pentru a realiza concordanța cu fișa postului?
  3. Care sunt infracțiunile care pot fi repartizate spre soluționare către polițiștii de proximitate ținând cont de faptul că dispozițiile 123/2012 și 23/2015 sunt în vigoare?
  4. În ce condiții li se pot repartiza polițiștilor de proximitate spre soluționare și alte genuri de infracțiuni?
  5. Care sunt dispozițiile ce reglementează modul de repartizare a dosarelor penale către polițiștii de proximitate și genurile de infracțiuni cercetate de către polițiștii de proximitate?

Cum era normal am adresat aceste întrebări printr-o adresă către Direcția de Ordine Publică, dar probabil am tulburat liniștea mormântală existentă la nivelul direcției, căci am primit un răspuns de toată jena, nedemn, nedocumentat, neargumentat, inadecvat... sau cel puțin așa ne pare.

Parcurgând vizual răspunsul primit observăm că principalele atribuții ale structurii de specialitate au fost pur și simplu călcate în picioare de anumiți lucrători ... anonimi după cum se vede, căci semnează cu „pentru” fără a-și menționa numele și gradul deci, pe scurt, fără să-și asume răspunsul. Specialiștii se mulțumesc să copieze (parcă ar fi fost la doctorat - că tot e la „modă”) anumite titluri de acte normative, în primul alineat și anumite articole din Codul de Procedură Penală, în următoarele două alineate, fără a răspunde punctual întrebărilor adresate și fără a trata esența celor semnalate. Apoi, în ultimul alineat, lucrătorii de geniu din cadrul Direcției de Ordine Publică au atitudinea care i-a consacrat ca specialiști, îndrumă polițiștii la PREGĂTIRE PROFESIONALĂ!

Cam acesta este nivelul nostru... nu putem să ne ridicăm la gradul de inteligență necesar pentru a putea observa clarificările atât de fin prezentate de către specialiștii Direcției de Ordine Publică în răspunsul dat.

Dragi colegi - polițiști de proximitate: Dumneavoastră ați înțeles răspunsul? Considerați că puteți primi A.N.-uri spre soluționare pe viitor? Dar dosare penale cu A.C. pentru a cerceta infracțiuni de furt, furt calificat sau distrugere auto?

Filiala Timiș a Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL”, din pricina unor interminabile discuții existente între polițiștii de proximitate și manageri a hotărât să ceară un răspuns punctual, câteva LĂMURIRI, să uzeze astfel de îndrumarea structurii de specialitate (Direcția de Ordine Publică) pentru a clarifica aspectele mai sus menționate, DAR se pare că altele sunt lucrurile care contează. Problemele ridicate de către polițiști și care au impact asupra activității lor, nu interesează pe nimeni. Specialiștii nu sunt interesați de astfel de probleme.

Vorba aia: Timpul trece, leafa (MARE) merge, noi cu drag (NU) muncim.

Vom continua, totuși, demersurile pentru a clarifica aspectele menționate mai sus, având sprijinul conducerii Sindicatului Europol și vă vom ține la curent. Considerăm că specializarea polițiștilor pe genuri de infracțiuni și organizarea activității pe linii de muncă sunt principii care ajută atât polițistul pentru a se perfecționa în activitate cât și cetățenii pentru a beneficia de un serviciu profesionist și de calitate. Dacă facem de toate ... pe toate le vom face prost și nesatisfăcător pentru cetățenii care-și pun baza în noi ... uneori. Se pare că așa se vrea „de sus”... :(

P.S.: Cum ar putea arăta răspunsul la întrebările de mai sus (legal, normal și moral vorbind) cu MINIMUL DE BUN SIMȚ:

  • Î: Pot șefii ierarhici să repartizeze spre soluționare dosare penale cu autor necunoscut polițiștilor de proximitate, iar dacă răspunsul este afirmativ, care este temeiul de drept?
  • R: *Nu se pot repartiza spre soluționare dosare penale cu autor necunoscut polițiștilor de proximitate.
  • Î: Dacă procurorul dispune prin ordonanță repartizarea unor dosare penale cu autor necunoscut polițiștilor de proximitate ce măsuri trebuie întreprinse de către șefii ierarhici ai polițiștilor de proximitate în cauză pentru a le crea cadrul legal în vederea desfășurării activităților dispuse de procuror și pentru a realiza concordanța cu fișa postului?
  • R: *Se va delega polițistul care este nominalizat în ordonanță pentru o perioadă de timp convenită pentru soluționarea sarcinilor trasate.
  • Î: Care sunt infracțiunile care pot fi repartizate spre soluționare către polițiștii de proximitate ținând cont de faptul că dispozițiile 123/2012 și 23/2015 sunt în vigoare?
  • R: *Cele prevăzute în anexele la Dispoziția I.G.P.R. numărul 23/2015.
  • Î: În ce condiții li se pot repartiza polițiștilor de proximitate spre soluționare și alte genuri de infracțiuni?
  • R: *Cele menționate la art. 3 din Dispoziția I.G.P.R. numărul 23/2015.
  • Î: Care sunt dispozițiile ce reglementează modul de repartizare a dosarelor penale către polițiștii de proximitate și genurile de infracțiuni cercetate de către polițiștii de proximitate?
  • R: *Dispoziția I.G.P.R. numărul 23/2015, Ordinul comun nr. 56/2014.



Concursuri pentru ocuparea funcțiilor de șefi @I.P.J. Timiș!

Haideți să vorbim un pic despre meritocrație...

Cuvântul meritocrație este adesea utilizat în zilele noastre pentru a descrie un tip de societate în care bogăția și poziția socială sunt obținute în principal prin competiție, sau prin talent și competență demonstrate. Principiul este că o poziție investită cu responsabilități și prestigiu social trebuie dobândită, nu moștenită sau obținută prin criterii arbitrare. Meritocrația este, de asemenea, termenul folosit pentru a descrie sau critica o societate concurențială care acceptă decalaje inechitabile ale venitului, averii și poziției sociale în funcție de talent, merit, competență, motivație și efort.

Meritocrația este o formă de guvernământ sau de organizare în care nominalizarea este făcută și sarcinile sunt atribuite pe baza abilității (meritelor) și talentului, nu pe baza averii (plutocrație), originii, legăturilor de familie (nepotism), privilegiilor de clasă (aristocrație), dreptului primului ocupant, popularității (democrație) sau a altor factori determinanți privind poziția socială sau puterea politică.

Ce este, totuși meritocrația? Conform Dex-ului: „Este un sistem în care se aleg persoanele talentate, cu scopul de a fi promovate pe baza realizărilor obținute.” Dicționarul Cambridge dă o definiție mai amplă: „Meritocrația - sistem social, societate sau organizație în care indivizii au putere în dependență de abilitățile lor, nu în dependență de bani sau poziție socială.”

Sintagma meritocrație ar avea semnificația de puterea meritului. Conceptul conform unor cercetători ar avea originea în operele și învățămintele lui Confucius 550-470 î Hr., dar la creștini întâlnim, în vechiul testament, un exemplu clasic de meritocrație în cazul lui Iosif, care din sclav ajunge consilierul faraonului. Revenind la Confucius, acesta afirma, că în învățământ nu trebuie făcută deosebire de clasă. Pentru prima dată întâlnim ideea înlocuirii nobilimii de sânge cu una a virtuții. A permis oricui să-i fie discipol, în tentativa sa de a crea și promova conducători. Învățămintele au prins rădăcini, de-a lungul istoriei, în China s-au practicat examene pentru selectarea personalului la curtea imperială, începând cu secolul II î.Hr. în timpul dinastiei Han. Examenul imperial - keju în dinastia Sui (581-618). Sau susținătorii „școlii legii” cu numeroase elemente meritocratice în statul Qin, în care puneau accent pe aptitudini, spirit de inițiativă și inteligență.

În Europa elemente de meritocrație întâlnim la Aristotel, în viziunea sa societatea ar trebui să fie condusă de o elită-aristos (excelent), care ar conduce în baza meritelor personale.

De neconceput este domeniul militar fără promovarea oamenilor după merite. De exemplu, Cinghis Chan selecta generalii după capacități inclusiv din rândul popoarelor cucerite. În garda imperială a lui Napoleon erau recrutați cei mai buni, iar ordinul „Legiunea de Onoare” era acordat oricui pentru merite de arme, artistice sau științifice. Napoleon a promovat oameni capabili, cărora știa să le motiveze competența și loialitatea. Cerea mult celor din administrația statului, dar și răsplătea pe măsura. Fiecare dintre miniștrii săi era o personalitate în domeniul încredințat: Talleyrand la Externe, Fouché la Poliție, Gaudin la Finanțe, Decrès la Marina, Berthier la Război, Portalis la Culte, nemaivorbind de cei 26 de mareșali.

Termenul „meritocrație” a fost folosit pentru prima oară într-un sens peiorativ de către sociologul britanic Michael Young în anul 1958, într-o lucrare cu caracter critic: The Rise of the Meritocracy, fiind descrisă o situație într-un viitor apropiat, în care poziția socială ar fi determinată de coeficientul de inteligență și efort. În final, acest sistem social duce la o revoluție, masele răstoarnă noua elită, devenită arogantă și ruptă de restul lumii.

În ciuda originii negative, termenul a căpătat teren, mulți considerând un sistem meritocratic o alegere bună pentru societate. Aceasta se întâmplă pe fondalul unei democrații opace, care a acumulat racile și inadvertențe datorită demagogiei, clientelismului, populismului, corupției.

*Sursa citată mai sus este: http://dinumanole.com

Am făcut mențiunile de mai sus pentru a ști unde vă situați și care sunt principiile voastre cu privire la cele ce urmează a fi prezentate mai jos, respectiv dacă găsiți reale și necesare cele prezentate mai sus puteți continua să parcurgeți și paragrafele următoare, dacă nu puteți să vă opriți aici.

Vom prezenta mai jos opinia noastră cu privire la unele situații cu care am luat contact pe timpul desfășurării unor concursuri la nivelul I.P.J. Timiș - fără a avea însă vreo pretenție că deținem adevărul absolut, că doar părerea noastră contează sau că vom epuiza subiectul adus în discuție.

Înainte de concursul pentru trecerea în corpul ofițerilor organizat în data de 30.03.2019, I.P.J. Timiș a organizat concursuri pentru ocuparea diferitelor funcții de șefi (atât ofițeri cât și subofițeri) care erau vacante. Astfel au fost programate examenele pentru ocuparea funcțiilor de:

  1. În data de 05.03.2019 - concurs pentru ocuparea funcției de șef serviciu criminalistic din cadrul I.P.J. Timiș;
  2. În data de 12.03.2019 - concurs pentru ocuparea funcției de șef serviciu investigații criminale din cadrul I.P.J. Timiș
  3. În data de 14.03.2019 - concurs pentru ocuparea funcției de adjunct al șefului Poliției Municipiului Lugoj din cadrul I.P.J. Timiș
  4. În data de 18.03.2019 - concurs pentru ocuparea funcției de șef de post la posturile de poliție din Bogda, Dumbrăvița, Giroc și Cenei din cadrul I.P.J. Timiș
  5. În data de 20.03.2019 - concurs pentru ocuparea funcției de șef de post la posturile de poliție din Balinț, Teremia Mare și Variaș din cadrul I.P.J. Timiș

În data de 04.03.2019, întâmplător (fiind din noroc ajuns până la secretariatul secției 3 poliție) am primit o informare din partea S.R.U. Timiș care înștiința Filiala Timiș a Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” despre faptul că urmează a se desfășura concursurile menționate mai sus. Având în vedere prevederile legale am făcut tot posibilul să anunța în aceeași zi participarea unor reprezentanți din partea sindicatului ca și observatori la aceste concursuri.

Astfel în data de 05.03.2019 reprezentantul sindicatului polițiștilor europeni „EUROPOL” s-a prezentat în calitate de observator la concursul pentru ocuparea funcției de șef serviciu criminalistic din cadrul I.P.J. Timiș. Concluziile reprezentantului sindical sunt prezentate într-un raport amănunțit, detaliat și foarte argumentat... și acestea sunt TRISTE!

O frază din acest raport este ușor de memorat întrucât reflectă TERIBILA REALITATE: „sentimentul a fost că nu candidatul a câștigat concursul în care trebuia să emane o experiență pe măsura importanței postului ocupat, ci comisia a pierdut postul în favoarea candidatului prin nivelul extrem de scăzut al prestației membrilor săi



Despre protocolul M.A.I. - M.S.!

De mai mult timp, cam de prin anul 2006, transportul bolnavilor psihic reprezintă o problemă a polițiștilor din stradă (pt. cei din birouri rămâne o necunoscută). Problema nu vine ca urmare a unor sarcini exagerate sau ca urmare a unor nemulțumiri ale polițiștilor, ci ca urmare a imposibilității prezentării unor norme metodologice de intervenție în cazul transportului bolnavilor psihic. Nemulțumirile polițiștilor sunt normale dacă stăm să privim situația în ansamblu și mai ales (NE)implicarea managerială în acest sens. Vom încerca să prezentăm mai jos un scurt istoric al problemei pentru a se observa mai ușor de unde vin nemulțumirile, dar fără a avea pretenția să epuizăm subiectul care a fost tratat și în articolul acesta pe site-ul Sindicatului Europol.

În cursul anului 2006, mai exact în perioada 19 - 22.06.2006 între Ministerul Administrației și Internelor și Ministerul Sănătății Publice a fost semnat un protocol de colaborare înregistrat cu numerele 1343/19.06.2006 (M.A.I.) și 934/22.06.2006 (M.S.). Protocolul prevedea punerea în aplicare a prevederilor legii 487/2002 privind sănătatea mintală și protecția persoanelor cu tulburări psihice cu modificările ulterioare și art. 105, 113 și 114 Cod Penal. Semnarea acestui protocol avea ca scop stabilirea sarcinilor principale, ce revin părților semnatare, conform prevederilor actelor normative în vigoare, realizarea cu operativitate a schimbului de date și informații, precum și efectuarea, în comun, de activități specifice, pe linia prevenirii și combaterii faptelor antisociale, comise de către persoane cu tulburări psihice grave, așa cum acestea sunt definite potrivit art. 5 lit. b) din Legea nr. 487/ 2002, cu modificările ulterioare.

Totodată protocolul prevede la art. 13 următoarele:
(1) Modalitățile practice de realizare a cooperării între structurile competente ale părților vor fi reglementate distinct, prin instrumente de colaborare încheiate între Inspectoratul General al Poliției Române și Ministerul Sănătății în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului protocol.
(2) Instrumentele de colaborare prevăzute la alin. (1) vor detalia metodologiile și procedurile privind schimbul de informații, modalitatea de asigurare a securității și păstrării confidențialității informațiilor, organizarea și desfășurarea activităților ce se impun a fi efectuate în comun, inclusiv organizarea și funcționarea Grupului de Cooperare.

Independent de voința vreunui polițist din operativ, aceste instrumente de cooperare prevăzute la art. 13 din protocol, nu au fost niciodată comunicate și nici în prezent nu se cunosc (nici măcar dacă au fost emise și aprobate vreodată). Singura frântură dintr-o posibilă procedură emisă de I.G.P.R. și probabil blocată la M.S. este aceasta. De asemenea protocolul a fost încheiat pe termen nedeterminat.

În timpul serviciului, în baza prevederilor protocolului menționat anterior, polițiștii au constatat următoarele situații neplăcute, deplasate și nereglementate nicăieri:

  • au fost solicitați, prin apel la 112 - Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență, de către personalul medical, să intervină în incinta spitalului de psihiatrie pentru a acorda sprijin personalului medical care nu putea să administreze calmantul necesar pentru bolnavul psihic;
  • au fost solicitați să acorde sprijin pentru transportul unui bolnav psihic de aproximativ 80-90 de ani care abia mai mișca un deget însă era considerat periculos de către personalul medical al spitalului de psihiatrie;
  • au fost invitați să urce bolnavul psihic în ambulanță fără mijloace de contenționare;
  • au fost lăsați în drum pentru că au plecat cu ambulanța care nu se mai întorcea în localitatea de unde au plecat;
  • au fost nevoiți să stea în ambulanță împreună cu bolnavul psihic, fără mijloace de protecție și fără a cunoaște istoricul medical al bolnavului;
  • au fost nevoiți să stea în ambulanță în poziții incomode pe scaune care aveau inscripționat textul: „A nu se deschide în timpul deplasării”;
  • au fost nevoiți să coboare și să aibă în pază bolnavul psihic necontenționat, deoarece ambulanța a fost nevoită să oprească să acorde îngrijiri medicale în cazul unui accident rutier;
  • au fost „certați” de către medicii psihiatri pentru a întocmi forme de internare nevoluntară pentru pacienții spitalelor de psihiatrie - deși nu aveau această obligație;
  • au fost solicitați să se prezinte la spitalul de psihiatrie să însoțească ambulanța pentru a transporta un bolnav psihic, dar când ajungeau la spital constatat că ambulanța nu este la fața locului si trebuia să mai aștepte încă 30-50 minute până venea o ambulanță - timp în care trebuia să supravegheze bolnavul psihic
  • uneori fiind singurul echipaj pe un schimb, disponibil pe raza unei secții de poliție, erau nevoiți să plece să transporte bolnavul psihic cu ambulanța, lăsând cetățenii din localitate în voia norocului - poate nimeni nu va solicita poliția pe timpul cât polițiștii vor fi plecați din localitate;
  • etc

Având în vedere cele de mai sus reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” au cerut în repetate rânduri către I.P.J. Timiș să li se pună la dispoziție protocolul M.A.I. - M.S. și alte forme de colaborare între I.G.P.R. și M.S. pentru a putea clarifica măcar câteva din situațiile expuse. Ca răspuns, singurul protocol care ne-a fost pus la dispoziție a fost cel menționat mai sus.

La nivelul mun. Timișoara cei mai afectați de aceasta problemă sunt lucrătorii Secției 3 Poliție Urbană care sunt nevoiți să transporte bolnavii psihic de la Clinica de Psihiatrie de pe str. Iancu Văcărescu din Mun. Timișoara către Spitalele din Jebel și Gătaia. Dat fiind acest aspect cât și faptul că nu s-a primit vreun răspuns am solicitat, prin conducerea sindicatului, clarificări din partea I.G.P.R. Clarificările au venit și au menționat că se va solicita denunțarea protocolului menționat mai sus ca urmare a unor modificări legislative incidente.

În săptămâna 01 - 05.04.2019 am purtat discuții cu șeful Serviciului Cabinet din cadrul I.P.J. Timiș pentru soluționarea acestor probleme. Recomandarea noastră a fost să nu se mai asigure transportul inter-spitalicesc de către organele de poliție (precum s-a dispus și în cazul jandarmilor), dar o altă variantă propusă a fost transportul bolnavilor psihic efectuat prin însoțirea ambulanței de către echipajul de poliție cu autospeciala de poliție. Astfel polițiștii nu ar mai trebui să fie expuși riscurilor, ci numai să intervină la solicitarea personalului medical. Aceste variante au fost însă la nivelul unor discuții - până în prezent nu s-a emis nicio dispoziție cu referire la aceste aspecte. Dar așteptăm ... Totuși sperăm să nu rămână în același stadiu ca și celelalte probleme ridicate de către organizația noastră la nivelul I.P.J. Timiș - adică îngropate... băgate sub preș ... DECI NEREZOLVATE (vezi: Norma 12B, Fișa postului etc)

Ceea ce a lăsat și lasă în continuare un gust amar tuturor polițiștilor din cadrul Secției 3 Poliție Timișoara (și nu numai) este faptul că această problemă a fost cunoscută de către toți comandanții care s-au succedat la conducerea Secției 3 Poliție - care sunt sau au fost, în diferite perioade, la comanda I.P.J. Timiș sau Pol. Mun. Timișoara sau în alte servicii din cadrul I.P.J. Timiș. Prin urmare nu putem considera această atitudine decât ca o slabă implicare managerială în ceea ce privește problemele polițiștilor, siguranța polițiștilor, condițiile de muncă ale polițiștilor și legalitatea executării sarcinilor de serviciu ale polițiștilor din operativ.

Și iată că a venit!!! Răspunsul solicitat și lămuririle necesare au sosit de la I.P.J. Timiș: „polițiștii vor însoți ambulanța cu autospeciala din dotarea subunității de poliție”.



Să nu ne învățăm cu robia... zic!
„Atâta timp cât oamenii vor muri, libertatea nu va dispărea.”

Ce e rău în robie nu e atâta robia, rău îi că dacă trece prea multă vreme omu se învață cu ea; cu robia, cu frica, cu supunerea, cu săru`mâna, să fie batjocorit și să nu-i mai pese, se învață ca pasărea cea proastă cu colivia, care uită c-o și știut zbura oare-cândva, sau se teme să nu afle stăpânul că n-o uitat să zboare. Numai că amu cu voie de la împărat ori ba, am învățat că se poate!
* replică a personajului Vasile Ursu Nicula zis Horea, în filmul Horea, realizat în 1984

Discursul motivațional al lui Charlie Chaplin... e unul foarte Emoțional! Haideți să-l ascultăm și să analizăm ce fel de sentimente declanșează în sufletul fiecăruia... haideți să ne „analizăm”!

Îmi pare rău, dar nu vreau să fiu împărat. Nu e treaba mea. Nu vreau să conduc sau să cuceresc. Mi-ar plăcea să ajut pe fiecare: evreu, creștin, negru sau alb.

Toți dorim să ne ajutăm reciproc. Aceasta e natura umană. Să trăim din fericirea celorlalți, nu din suferință. Nu vrem să urâm sau să disprețuim. Este loc pentru fiecare. Pământul este destul de bogat ca să-i hrănească pe toți. Viața poate să fie liberă și frumoasă.

Dar am luat un alt drum. Lăcomia ne-a otrăvit sufletele, a ridicat bariere de ură, ne-a redus la ură și la vărsare de sânge. Am dezvoltat viteză dar ne-am închis în ea. Mecanizarea înseamnă abundentă, dar ne lipsesc multe. Știința noastră ne-a făcut cinici și brutali. Raționăm prea mult și simțim prea puțin. Avem mai degrabă nevoie de umanism. De bunătate, nu de abilitate. Fără aceste calități, violența ne va domina viețile. Avionul și radioul ne-au apropiat. Natura acestor invenții apelează la bunătate, frăția universală, unitatea tuturor. Acum, vocea mea ajunge la milioane de oameni, femei, copii care sunt disperați, victime ale unui sistem de tortură, care întemnițează oameni nevinovați.
Celor care mă ascultă, le spun: nu descurajați. Suferința noastră e doar rezultatul lăcomiei, amărăciunea celor cărora le e frică de progresul uman. Ura va dispărea, dictatorii vor muri, și puterea luată de la popor va reveni poporului.

Atâta timp cât oamenii vor muri, libertatea nu va dispărea.

Soldați! Nu vă supuneți acestor ticăloși care vă disprețuiesc și vă subjugă, care vă ordonează viețile, gândurile și sentimentele. Care vă tratează ca pe animale și vă transformă în mașini. Nu cedați acestor oameni denaturați cu creiere și suflete de mașini! Nu sunteți nici mașini nici animale, ci oameni! Voi purtați dragostea în suflet! Nu urâți! Doar cei care nu sunt iubiți pot să urască. Nu luptați pentru sclavie, ci pentru libertate!

Sf. Luca scria: „Împărăția lui Dumnezeu e în sufletul omului.” Nu al unui singur, sau al unui grup, ci al tuturor oamenilor. Voi, poporul aveți puterea să construiți mașini, să fiți fericiți! Aveți puterea să faceți viața liberă și frumoasă, să devină o aventură minunată. În numele democrației, să profităm de această putere, să ne unim! Să ne luptăm pentru o lume nouă, care va da tuturor șansa de a munci, un viitor tinerilor și o garanție bătrânilor.

Promițându-vă acestea, ticăloșii au ajuns la putere. Dar au mințit! Nu și-au ținut promisiunile. Dictatorii se eliberează, dar asupresc poporul. Să luptăm pentru îndeplinirea promisiunilor! Pentru eliberarea lumii, pentru abolirea granițelor naționale, pentru înlăturarea lăcomiei, urii și intoleranței. Să luptăm pentru o lume rațională în care știința și progresul ne vor arăta drumul spre fericire.

Soldați! În numele democrației, să ne unim!

VIITORUL NE APARȚINE - ar fi cel mai bine să fie un viitor mai bun!!!



Spor la studii @I.P.J. Timiș, dar spor pentru studii - doar în instanță!

După acțiunea în constatare deschisă pentru indemnizația de frontieră reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL - Filiala Timiș au hotărât deschiderea unor procese pentru eliminarea situației discriminatorii existente în prezent în ceea ce privește sporul de studii superioare pentru agenții de poliție. Astfel pe rolul Tribunalului Timiș - secția de contencios administrativ, se află deschise un număr de 3 (trei) dosare, în contradictoriu cu angajatorul I.P.J. Timiș, pentru plata dreptului la sporul de studii superioare în cuantum de 25% cuvenit agenților de poliție din cadrul I.P.J. Timiș membrii ai Sindicatul Polițiștilor Europeni „EUROPOL” - Filiala Timiș.

Dosarele pot fi urmărite aici:

  1. Dosar 753/30/2019
  2. Dosar 755/30/2019
  3. Dosar 762/30/2019

De menționat este că există deja un dosar deschis la Tribunalul Timiș pentru plata studiilor superioare în care s-a dat o hotărâre în primă instanță prin care s-a admis acțiunea și s-a hotărât ca I.P.J. Timiș să plătească reclamanților contravaloarea sporului pentru studii superioare de 25%, însă pârâtul I.P.J. Timiș a făcut recurs - astfel că încă se așteaptă decizia instanței de recurs, respectiv Curtea de Apel TIMIŞOARA.

Față de cele expuse mai sus nu putem decât să urăm succes avocatului care va reprezenta Sindicatul Polițiștilor Europeni „EUROPOL” - Filiala Timiș în cadrul procesului la instanța de contencios administrativ pentru pentru plata dreptului la sporul de studii superioare în cuantum de 25% pentru cât mai mulți polițiști din cadrul I.P.J. Timiș.

Totodată sperăm ca situația discriminatorie identificată de reprezentanții Sindicatul Polițiștilor Europeni „EUROPOL” - Filiala Timiș să fie eliminată în totalitate, pe viitor.

TRIST este faptul că trebuie să ne luptăm pentru drepturile polițiștilor în instanță pe când reprezentanții angajatorului I.P.J. Timiș nu sunt interesați de aceste aspecte!

Viitorul ne aparține - haideți să îndreptăm situațiile discriminatorii identificate și să nu mai fim indiferenți la problemele constatate și să căutăm rezolvări - chiar și în instanță!



Despre principii!

Prin prisma activităților sindicale desfășurate, dar nu numai, ci și pe parcursul carierei până în prezent am observat nenumărate situații de NEASUMARE a deciziilor și dispozițiilor date de către unii manageri (o situație a fost expusă pe blog într-un articol precedent).

Un anume Peter Ferdinand Drucker - printre altele și management consultant spunea:

„No Man Should be in A Management position who dose not have the guts to defend his people!” - în traducere liberă: „Niciun om nu ar trebui să fie într-o poziție de management dacă nu are curajul să își apere oamenii!”

@I.P.J. Timiș - sunt mulți care nu ar putea promova testul simplu propus de Peter Ferdinand Drucker!

Al nostru mare om de istorie Nicolae Iorga spunea:

„Lemn bun, lemn rău - aceeași cenușă. Dar nu aceeași flacără.

Dacă trecem un pic citatul prin rațiune ... vom avea surprize cu privire la reacțiile pe care le declanșează în interiorul nostru. Asta dacă avem un fond bun - atât în ceea ce privește IQ-ul cât și în ceea ce privește sufletul.

Nu în cele din urmă aș propune și un citat din Napoleon Bonaparte:

„În politică, prostia nu e un handicap.”



Acțiune de protest în mun. Craiova și alte acțiuni sindicale!

Pentru a observa și alte subiecte tratate de liderul Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL”, dl. drd. COSMIN ANDREICA, puteți viziona și celelalte clipuri.

Cosmin Andreica - Radio România Actualități - partea a II-a
Cosmin Andreica - Radio România Actualități - partea a I-a
Cosmin Andreica - despre C.R.A.P. 2
Cosmin Andreica - despre C.R.A.P.

În data de 21 Februarie 2019 în mun. Craiova a fost organizat un protest al polițiștilor la care au participat Sindicatul EUROPOL, Sindicatul Polițiștilor Dolj și Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare. La acest protest a participat și președintele Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” dl. drd. Cosmin Andreica. Unul dintre mesajele transmise a fost: „Să scăpăm țara de hoți / Tre' să v-arestăm pe toți!”

Felicitări organizatorilor pentru inițiativă, felicitări participanților pentru verticalitate și felicitări Cosmin Andreica. Mai jos aveți un scurt video. Vizionare plăcută!

Cosmin Andreica - PROTEST CRAIOVA
Cosmin Andreica vs cumpănașu


1 Martie - O primăvară frumoasă!


Despre asumarea deciziilor la I.P.J. Timiș!

Problema asumării deciziilor și dispozițiilor „verbale” a existat tot timpul. Probabil că această problemă identificată de noi la I.P.J. Timiș există la nivelul Poliției Române și este tratată cu indiferență - cum de altfel suntem obișnuiți să se trateze orice problemă nouă identificată.

Una din multele situații de NEASUMARE A DECIZIEI identificată de noi, a fost momentul modificării Legii 360/2002 privind Statutul Polițistului prin Legea nr. 288/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative, însă nu cu privire la vreo compensație de chirie transformată în rată bancară, ci cu privire la modificările aduse în legătură cu contractul de închiriere și viza de reședință - și anume inexistența obligației înregistrării contractului de închiriere și a aplicării vizei de reședință.

Inexistența obligației de a înregistra contractul de închiriere a fost constatată de anul trecut, însă nimeni nu a făcut nimic... nimeni nu a pus nicio întrebare referitoare la modul de lucru... s-a mers pe același model - polițiștii aduceau în continuare contracte de închiriere înregistrate întrucât nimeni nu a explicat cum să procedeze în noua situație creată pentru a putea beneficia în continuare de plata compensației pentru chirie. Se folosea valabilitatea vizei de reședință pentru emiterea unei dispoziții de alocare la plata compensației de chirie cu termen DETERMINAT. Ulterior, eliminându-se și această cerință de obligativitate a stabilirii reședinței la locul unde există contractul de închiriere, s-a creat o altă situație nouă, respectiv a dispărut LIMITAREA ÎN TIMP A DISPOZIȚIEI DE ALOCARE LA PLATĂ A COMPENSAȚIEI DE CHIRIE!

Având în vedere aceste aspecte la data de 14 ianuarie 2019 nu au existat dosare de alocare la plata compensației de chirie date spre plată la I.P.J. Timiș pentru că nu s-a lămurit situația creată (sau asta este părerea noastră). Ulterior au început să se împlinească termenele de 30 - 45 de zile necesare emiterii dispozițiilor de alocare la plată a compensației de chirie. Cel mai probabil lucrătorii S.R.U. Timiș au fost „instruiți” să nu se complice cu emiterea dispozițiilor și să le solicite tuturor polițiștilor contracte de chirie cu TERMEN DETERMINAT, deși nu exista o bază legală care să susțină această solicitare.

După ce mai mulți membrii ai Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” - Filiala Timiș au confirmat această poziție a S.R.U. Timiș am expus situația conducerii Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL”, iar președintele sindicatului, dl. drd. Cosmin Andreica, a purtat discuții cu echipa de management a I.P.J. Timiș pentru a clarifica situația. În urma discuțiilor purtate s-a concluzionat că există cadrul legal pentru emiterea dispozițiilor de alocare la plata drepturilor salariale fără a mai fi necesară îndeplinirea altor cereri și solicitări suplimentare - adică este legal a se emite o dispoziție de alocare la plata compensației de chirie cu termen NEDETERMINAT, mai ales atâta timp cât polițistul își ia angajamentul prin raport scris să anunțe orice schimbare în termen de 5 zile.

Pentru a nu se crea situații neplăcute și pentru a nu induce în eroare membrii de sindicat, s-a luat legătura cu conducerea S.R.U. Timiș care a ales să NU ÎȘI ASUME DISPOZIȚIILE DATE (sau doar acceptate) și să afirme că la nivelul I.P.J. Timiș se respectă toate drepturile salariale fără excepție și că discuția privind încheierea de contracte de închiriere pe termen determinat a fost doar o simplă RECOMANDARE - fără a se mai preciza din partea cui a venit această recomandare! Totodată s-a afirmat că nu vor mai exista astfel de cereri pe viitor întrucât situația a fost clarificată.

Opinăm că, în situația în care există o situație greșită ce este necesar a fi îndreptată, primul care trebuie să confirme existența erorii este conducătorul unității/subunității/serviciului/etc. - aceasta ar însemna asumarea deciziilor.

De cele mai multe ori, în Poliția Română acest lucru nu se întâmplă. Dacă ceri explicații pentru unele probleme constatate, o să fii surprins că poate va fi găsit vinovat numai lucrătorul pentru orice eroare, chiar dacă incompetența este mai mare a șefului „X” sau „Y” care ar fi trebuit să verifice și să corecteze acea eroare. Totodată există și situații în care lucrătorul a executat numai ceea ce a dispus șeful, iar dacă cineva reclamă - șeful nu își mai asumă NIMIC - TRIST DAR ADEVĂRAT! Din păcate aceasta este o situație des întâlnită în acest sistem.

PROPUN un test ce ar presupune o analiză atentă a caracterului fiecăruia pe care trebuie să o facă FIECARE pentru sine (o privire în oglindă) - iar promovarea acestui test ar putea fi dată de existența stării de bine în urma analizei făcute!!!

Ca să putem privi situația expusă din punctul de vedere al analizării calității umane, vom avea în vedere articolul Sindicatului Europol cu privire la situația salariilor de excelență la I.P.J. Timiș unde vom observa faptul că, pentru excelență, este recompensată și conducerea S.R.U. Timiș - oare excelență la a pune „bețe în roate” sau a nu acorda DREPTURILE SALARIALE??? Astfel... în continuare, fiecare poate să își facă o opinie proprie!

Viitorul ne aparține! Haideți să-l schimbăm în bine! Haideți să ne asumăm ceea ce facem - bine sau rău. Doar cine nu muncește - nu greșește! Dar există și persoane care nu muncesc, dar GREȘESC!



SHUTDOWN!

Din păcate experiența mea redusă în domeniul blogging-ului a făcut ca o mare parte a muncii mele de pe acest blog să se piardă în câteva secunde de neatenție!

Voi încerca să refac din memorie subiectele tratate în trecut pe blog. Sper să am timpul necesar și inspirația ca să pot aduce toate elementele necesare și reale în rândurile pe care le voi rescrie. Oricum șirul narativ nu va mai avea aceeași consistență însă voi încerca să punctez principalele subiecte și principalele idei!



Examen @I.P.J. Timiș - sesiunea martie 2019!

Noutăți despre concurs puteți găsi consultând pagina de internet a Poliției Române - I.P.J. Timiș.

Baftă tuturor candidaților înscriși la concurs! Cei mai buni să câștige - meritocrație - SPERĂM!

Viitorul ne aparține - putem mai mult pentru un viitor mai bun!



La mulți ani!

Dragi membrii de sindicat, dragi colegi, dragi români, dragi oameni vă invit să vizionați o urare în clasicul stil al marelui artist AMZA PELEA și totodată vă doresc LA MULȚI ANI!

Și iată un mesaj pe care vreau să îl împărtășesc cu toată lumea. De asemenea aștept tot mai multe astfel de mesaje în anul care de abia a început!



HELP OTHERS!

Considerăm că acesta este scopul nostru cel MARE: SĂ ÎI AJUTĂM PE CEILALȚI! Voi ce credeți?

Orice organizație și cu atât mai mult orice organizație sindicală ar trebui să militeze în primul rând pentru BINE și bineînțeles pentru BINELE membrilor! Credem că acest lucru este posibil și credem că aceste principii ale binelui pleacă în primul rând de la informarea corectă a membrilor, de la a susține adevărul și dreptatea în relația cu membri.

NOI cam pentru asta milităm - îi ajutăm pe ceilalți să CUNOASCĂ informațiile corecte și netrunchiate! Ajutăm și sprijinim dezvoltarea personală - care poate duce și la binele colectiv!

Voi ... ceilalți ... ce ziceți? Sunteți onești, cinstiți, drepți în relația cu membrii de sindicat? Sau nu știți ce înseamnă aceste cuvinte...?



Crăciun fericit!

Reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” - Filiala Timiș transmit o urare mai ales pentru membrii filialei, dar și pentru toți polițiștii:

„Minunatele nopți ale Crăciunului, colindelor și datinilor strămoșești să vă găsească la ceas de bucurie alături de cei dragi. Vă dorim tot binele, iar gândurile bune și curate să vă însoțească pretutindeni. Fericirea și succesul să vă fie mereu alături! Sărbători Fericite!”



S-a împărțit excelența la I.P.J. Timiș!

Salariile de excelență, în accepțiunea legiuitorului, ar trebui să reprezinte o recompensă dată de stat, prin ordonatorul principal de credite, celor care își desfășoară activitatea în mod exemplar, cu multă implicare și care au rezultate foarte bune în activitate. Acesta ar fi scopul lor... din punctul nostru de vedere! Totodată, legiuitorul, la acordarea acestor salarii de excelență, are în vedere și unele principii precum:

  • transparența,
  • proporționalitatea,
  • economicitatea etc.

La nivelul I.P.J. Timiș considerăm că nu acesta este scopul salariilor de excelență, ci un altul - un joc ce se numește popular „roata țigănească”. Cum funcționează? Pe principiul „azi iau eu, mâine iei tu” și toată lumea „bună” este fericită! Prostimea nu merită nici măcar să știe, cu atât mai puțin să primească!

Pentru sustenabilitatea celor menționate anterior vă prezentăm pe scurt desfășurarea evenimentelor, la care au fost invitate și organizațiile sindicale, în perioada propunerilor pentru salariile de excelență.

ETAPA I

În data de 15.12.2018, pe repede înainte - ca la ING BANK, a avut loc o ședință la nivelul Pol. Mun. Timișoara la care au fost invitate și organizațiile sindicale pentru a se stabili – teoretic pe baza notelor de fundamentare – polițiștii care vor fi propuși, în cadrul ședinței pe I.P.J. Timiș, la salariul de excelență pentru următoarele 6 luni. La ședință au participat reprezentanți ai Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL”, S.N.P.P.C., S.N.A.P., C.N.P. La nivelul Pol. Mun. Timișoara, cu voia lui Dumnezeu - probabil, au fost repartizați 10 indicatori. Din cei 10 indicatori repartizați s-au supus votului numai 5 indicatori, iar ceilalți 5 au fost impuși prin voința șefului (3) și adjunctului șefului (2) Pol. Mun. Timișoara. Nu s-au prezentat note de fundamentare nici pentru cei propuși spre votare și nici pentru cei impuși - fără votare!

Astfel, dintre cei impuși avem:

  • Adjunct șef Pol. Mun. Timișoara – Propus de Șeful Pol. Mun. Timișoara
  • Șef Secția 5 Poliție Urbană – Propus de Șeful Pol. Mun. Timișoara
  • Agent șef principal de poliție Secția 1 Poliție Urbană – șofer inspector șef – Propus de Șeful Pol. Mun. Timișoara
  • Adjunct Șef Secția 2 Poliție Urbană – Propus de Adjunctul Șefului Pol. Mun. Timișoara
  • Șef Secția 2 Poliție Rurală – Propus de Adjunctul Șefului Pol. Mun. Timișoara

Cei cinci au fost unși fără drept de apel cu salariul de excelență pentru fapte de vitejie la nivelul Poliției Municipiului Timișoara, faptele lor - fiind înscrise probabil în istorie - nu a mai fost necesar să fie prezentate sub forma notelor de fundamentare. Opinăm că - deși meritoși, probabil - pentru toți cei impuși, FĂRĂ a fi confirmați prin vot, la salariul de excelență ar fi trebuit să existe note de fundamentare prezentate pentru a se asigura transparența alegerilor făcute. Mai mult, aceste note de fundamentare au rolul ca, pe viitor, dacă un angajat își dorește foarte mult să fie printre cei norocoși să primească salariul de excelență, AR TREBUI SĂ ȘTIE ce are de făcut... cât și cum trebuie să muncească ... ce merite deosebite trebuie să aibă etc.!

Pentru ceilalți cinci indicatori s-au propus polițiști de către fiecare șef de subunitate prezent, s-au prezentat succint realizările polițiștilor propuși și s-au supus votului – cum ar fi fost normal să se facă pentru toți. Procedura nu a fost una prea reușită pentru că nu s-au votat faptele, munca efectivă, ci NUMELE, adică trebuia să ai un nume cunoscut de toți cei ce votează ca să poți primi voturi, nimeni nu a votat munca vreunui polițist, pentru că nimeni nu a prezentat-o. Nu s-a menționat, în nicio clipă, care ar fi cuantumurile salariilor sau cum se vor stabili aceste cuantumuri.

ETAPA II

În data de 17.12.2018 a avut loc ședința de comandă, organizată la nivelul I.P.J. Timiș, în urma căreia s-au stabilit beneficiarii salariilor de excelență pentru următoarele 6 luni! Organizațiile sindicale și profesionale care au avut reprezentanți la ședință au fost: Sindicatul EUROPOL, S.N.P.P.C. (imediat o să observați și de ce – nicidecum pentru a veghea la respectarea drepturilor membrilor de sindicat sau pentru a-i informa cu privire la cele hotărâte în ședință), C.N.P., SEDLEX ... cam atât.

Pentru I.P.J. Timiș au fost repartizați 30 de indicatori + 2 indicatori suplimentari - cu voia Domnului -. Împărțirea acestor indicatori pe structuri a fost comunicată, astfel:

    INDICATORI:
  • 10 indicatori – Pol. Mun. Timișoara + 1 indicator Suplimentar;
  • 3 indicatori – Pol. Mun. Lugoj;
  • 1 indicator – P.C. (Suplimentar);
  • 17 indicatori – I.P.J. Timiș.

Din motive independente de voința sa, presupunem, inspectorul șef a absentat de la ședință. A trimis totuși propunerile sale pentru salariul de excelență - care nu au fost discutate sau votate, ci numai PREZENTATE, respectiv:

    Propuneri ale inspectorului șef:
  1. Șeful Pol. Mun. Timișoara (am aflat ulterior cuantumul – 50%) - care la rândul său l-a impus, printre indicatorii repartizați la nivelul Poliției Municipiului Timișoara, pe șoferul inspectorului șef. Vorba aia: „O mână spală pe alta!”;
  2. Șeful Serviciului Cabinet – totodată și șeful S.N.P.P.C. Timiș (am aflat ulterior cuantumul – 40%). Continuarea: „Și amândouă mâinile spală fața.”;
  3. Șefa S.R.U. Timiș (am aflat ulterior cuantumul – 40%) - NOTA BENE: există a mare problemă referitoare la întocmirea fișelor postului la nivelul I.P.J. Timiș, iar conducerea S.R.U. Timiș ar fi trebuit să acorde sprijinul și îndrumarea de specialitate pentru a se remedia problemele constatate și semnalate (inclusiv de Sindicatul Europol). Problemele există însă și astăzi ... dar poate alte atribuții îndeplinite exemplar - cunoscute numai de către inspectorul șef - au stat la baza propunerii pentru salariul de excelență a șefei S.R.U. Timiș;
  4. Șefa Serviciului Financiar (am aflat ulterior cuantumul – 50%) - a se vedea articolele noastre cu privire la neplata Normei 12B. Pe fondul unor discuții purtate între reprezentanții Sindicatului Europol și conducerea Serviciului Financiar al I.P.J. Timiș, solicitarea organizației sindicale, adresată conducerii serviciului financiar, de a prelucra prevederi legale cu alți șefi din cadrul I.P.J. Timiș, pentru a nu se comite erori în legătură cu salariul polițiștilor, a fost considerată absurdă și de neconceput, dar ... poate alte atribuții îndeplinite exemplar - cunoscute numai de către inspectorul șef - au stat la baza propunerii pentru salariul de excelență a șefei Serviciului Financiar din cadrul I.P.J. Timiș;

  5. Propuneri ale adjunctului I al inspectorului șef:
  6. Șeful Pol. Or. Făget;
  7. Șeful Pol. Mun. Lugoj (am aflat ulterior cuantumul – 50%);
  8. Șeful Serviciului Rutier (am aflat ulterior cuantumul – 40%);

  9. Propuneri ale adjunctului II al inspectorului șef:
  10. Șeful S.A.E.S.P. (am aflat ulterior cuantumul – 40%);
  11. Șeful Pol. Or. Sânnicolau;
  12. Șeful S.A.S. (am aflat ulterior cuantumul – 40%) - până aici singurul - din punctul nostru de vedere - care are merite pentru salariul de excelență;
* după cum spuneam anterior, propuneri 😳 - nesupuse votului și fără note de fundamentare - că doar nu este necesară vreo explicație pentru prostime...!

După prezentarea câștigătorilor fără drept de apel, din cei 17 indicatori pe I.P.J. Timiș s-a procedat la prezentarea notelor de fundamentare pentru un număr de 20 de lucrători din cadrul diferitelor structuri ale I.P.J. Timiș, iar din cei 20 de lucrători prezentați au fost selectați numai 7 (șapte) pentru a li se acorda salariul de excelență. PENIBIL!

În urma votului cu privire la salariile de excelență situația a fost următoarea:

    Ofițeri de poliție cu funcție de execuție:
  1. Lucrător Urmăriți;
  2. Lucrător Criminalistică;
  3. Lucrător S.I.C.E.;
    Agenți de poliție:
  1. Lucrător S.A.S.;
  2. Lucrător Logistic – Parc Auto;
  3. Lucrător Serviciul Rutier;
  4. Lucrător S.O.P.

Succint s-a menționat și faptul că există și 2 (doi) indicatori suplimentari, dar care deja erau stabiliți - pe motive numai de factorii de comandă știute (sau poate și de cei în cauză), astfel:

    Indicatori suplimentari:
  1. Lucrător Biroul Rutier;
  2. Personal Contractual – Popotă.

Deși nu s-au menționat în ședință, am putut afla și care sunt norocoșii propuși la salariile de excelență în cadrul Poliției Municipiului Lugoj, astfel:

    3 Indicatori:
  1. Adjunctul Șefului Poliției Municipiului Lugoj – cumnatul Șefului Poliției Municipiului Timișoara - probabil impus de Șeful Pol. Mun. Lugoj;
  2. Agent șef de poliție - Vicepreședinte S.N.A.P.;
  3. Agent principal șef de poliție.
* după cum spuneam anterior, propuneri 😳 - nesupuse votului și fără note de fundamentare - că doar nu este necesară vreo explicație pentru prostime...!

Cei 10 indicatori pentru Poliția Municipiului Timișoara au fost cei deja stabiliți în data de 15.12.2018.

NU S-A COMUNICAT NIMIC ÎN CEEA CE PRIVEȘTE CUANTUMUL SALARIILOR DE EXCELENȚĂ!

Astfel analizând situația putem observa următoarele:

    32 de Salarii de excelență:
  • 18 au fost IMPUSE, fără a se vota și fără a se prezenta notele de fundamentare;
  • din totalul celor 18 indicatori impuși 15 sunt ofițeri cu funcții de conducere, 2 agenți de poliție și 1 personal contractual;
  • numai 13 au ajuns la agenții de poliție și 1 la personalul contractual;
  • din totalul de 18 indicatori reveniți ofițerilor de poliție care au primit salariul de excelență doar 3 (TREI) sunt ofițeri cu funcții de execuție, iar restul au funcții de comandă;
* dialogul social și consultarea organizațiilor sindicale SE MIMEAZĂ la I.P.J. Timiș.

Din cele expuse mai sus putem observa cum jocul – roata țigănească – funcționează la I.P.J. Timiș sub atenta supraveghere a șefului S.N.P.P.C. Timiș care nu are nimic împotrivă întrucât roata trece tot timpul și pe la el! Astfel ofițerii cu funcții de comandă beneficiază la rând de salarii de excelență stabilite fără drept de apel de către factorii de comandă – inspector șef, adjuncții inspectorului șef, șeful poliției municipiului, adjunctul șefului poliției municipiului.

    Consider grave următoarele aspecte:
  • faptul că propunerile nu s-au supus la vot;
  • faptul că nu s-au prezentat cuantumurile salariilor de excelență pentru cei nominalizați;
  • faptul că nu se au în vedere proporțiile: agenți – ofițeri, funcții de comandă – funcții de execuție;
  • faptul că nu s-au prezentat notele de fundamentare pentru cei propuși.

    Consider că s-au încălcat grav următoarele principii legiferate:
  1. Principiul Transparenței - prin omiterea prezentării notelor de fundamentare și prin nesupunerea la vot a mai mult de jumătate dintre salariile de excelență
  2. Principiul Proporționalității - prin nerespectarea proporției agenți de poliție - ofițeri de poliție - personal contractual (care ar fi trebuit să fie cam 70% - 25% - 5%) și de asemenea proporția funcții de execuție - funcții de conducere (probabil proporția corectă ar fi 80% - 20%);
  3. Principiul Economicității - salariul de excelență al unui ofițer (MAI ALES CU FUNCȚIE DE CONDUCERE) va reprezenta mult mai mult decât salariul de excelență al unui agent de poliție, iar prin nerespectarea principiului proporționalității ajungem în situația să ne întrebăm dacă economicitatea a fost avută în vedere la această împărțire a salariilor de excelență.

Nu putem decât constata lipsa simțului PENIBILULUI în rândul factorilor de comandă care au organizat acest joc pe bani publici – un fel de bătaie de joc față de angajați și de cetățeni. Cam cât de penibili pot fi? Există (nu știu dacă ei o să creadă asta) agenți de poliție și personal contractual, din cadrul I.P.J. Timiș care afirmă că ar fi refuzat un salariu de excelență... cunoscând munca și condițiile de muncă ale personalului OPERATIV (cei din stradă - agenți de poliție, în mare parte), dar iată că ei NU REFUZĂ NIMIC! Ba mai mult consideră că li se cuvine!



Indemnizația de frontieră - sperăm că și pentru polițiștii din cadrul Poliției Române!

Având în vedere postarea noastră anterioară referitoare la indemnizația de frontieră - spor pe care angajații din cadrul Poliției Române nu îl primesc, cu toate că execută serviciul în aceleași condiții, în aceleași locuri și în aceleași intervale orare ca și polițiștii de frontieră - revenim și precizăm faptul că Sindicatul Polițiștilor Europeni „EUROPOL” - Filiala Timiș, prin grija reprezentanților filialei, au depus eforturile necesare pentru a se acționa în instanță în vederea constatării dreptului la indemnizația frontiera și pentru polițiștii din cadrul Poliției Române.

Astfel, pe rolul Tribunalului Timiș - secția de contencios administrativ, se află deschis un dosar, în contradictoriu cu angajatorul I.P.J. Timiș, pentru constatarea dreptului la indemnizația de frontieră al angajaților Poliției Române membrii ai Sindicatul Polițiștilor Europeni „EUROPOL” - Filiala Timiș.

Față de cele expuse mai sus nu putem decât să urăm succes avocatului care va reprezenta Sindicatul Polițiștilor Europeni „EUROPOL” - Filiala Timiș în cadrul procesului la instanța de contencios administrativ pentru dobândirea dreptului la indemnizația de frontieră pentru cât mai mulți polițiști din cadrul Poliției Române.

Totodată sperăm ca situația discriminatorie identificată de reprezentanții Sindicatul Polițiștilor Europeni „EUROPOL” - Filiala Timiș să fie eliminată în totalitate, pe viitor, cu ocazia executării serviciilor pe frontiera de stat a României de către angajați ai Poliției Române.

TRIST este faptul că trebuie să ne luptăm pentru drepturile polițiștilor în instanță pe când reprezentanții angajatorului I.P.J. Timiș nu sunt interesați de aceste aspecte!

Iată ce zice instanța de judecată:
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Ministerul Afacerilor Interne şi, în consecinţă respinge acţiunea în contradictoriu cu acesta. Admite în parte acţiunea precizată. Admite în parte cererea de intervenţie principală. Obligă pârâtul IPJ Timiş să acorde reclamanţilor şi intervenienţilor principali indemnizaţia de frontieră în cuantum de 20% pentru activitatea desfăşurată în legătură cu controlul de frontieră. Respinge în rest acţiunea. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea se va depune la Tribunalul Timiş. Pronunţată, azi 16 Octombrie, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: Hotarâre 1154/2019 16.10.2019

Viitorul ne aparține - haideți să îndreptăm situațiile discriminatorii identificate și să nu mai fim indiferenți la problemele constatate!



Respectarea legislației în vigoare la nivelul I.P.J. Timiș!

Referendumul național pentru revizuirea Constituției din 6 și 7 octombrie 2018 a creat și nevoia de a exista câteva norme legale privind organizarea și remunerarea celor ce au contribuit la desfășurarea referendumului. Un astfel de act normativ este Hotărârea de Guvern nr. 744/2018 privind stabilirea măsurilor tehnico-organizatorice, a bugetului și a cheltuielilor necesare pentru buna organizare și desfășurare a referendumului național pentru revizuirea Constituției din 6 și 7 octombrie 2018.

Art. 16 din Hotărârea de Guvern nr. 744/2018 privind stabilirea măsurilor tehnico-organizatorice, a bugetului și a cheltuielilor necesare pentru buna organizare și desfășurare a referendumului național pentru revizuirea Constituției din 6 și 7 octombrie 2018, a creat la nivelul I.P.J. Timiș 3 (trei) situații distincte între polițiștii care au asigurat buna desfășurare a referendumului, astfel:

  1. Polițiști care au executat serviciul în ambele zile de referendum și care au primit suma de 10 lei;
  2. Polițiști care au executat serviciul doar în una dintre cele două zile de referendum și care au primit suma de 10 lei;
  3. Polițiști care au executat serviciul în ambele zile de referendum și care au primit suma de 20 lei.

Dintre cele trei situații prezentate prima este cea care generează o stare de discriminare ... Sau chiar bătaie de joc. După ce că suma despre care se face vorbire este una foarte mică, nici măcar aceasta nu a putut fi plătită fără a se încerca prostirea angajaților de dragul leitmotivului „ECONOMIEI” la nivel de IPJ.

În primul rând recompensarea polițiștilor cu aceste sume de bani nu a fost făcută cunoscută polițiștilor - ceea ce ridică un semn de întrebare asupra greșelii ... În al doilea rând unii dintre polițiști au primit cei 20 de lei, iar alții nu ... din nou se ridică semne de întrebare cu privire la greșeala făcută de serviciul financiar din cadrul I.P.J. Timiș.

Pe fluturașul de salariu suma apărea cam așa - nimic nu trimitea cu gândul că este vorba despre vreo sumă din perioada referendumului.

Având în vedere cele de mai sus s-a prezentat situația conducerii sindicatului care a transmis o adresă către IGPR pentru a se clarifica situația celor 10 lei lipsă.

Ulterior după remedierea situației, fără a fi considerat că nu s-ar fi rezolvat și fără intervenția Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL”, reprezentanții filialei Timiș a sindicatului au fost atenționați și asigurați de factorii de comandă despre faptul că cele sesizate nu rămâneau nerezolvate independent de existența intervenției sindicatului. Fiind „convinși” de cele menționate de către factorii de comandă am apreciat soluționarea „rapidă” a situației (o lună de zile).

Viitorul ne aparține - haideți să avem grijă ca acesta să fie unul mai bun!



Recomandare a la I.P.J. Timiș!

După ce filiala Timiș a Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” a început să crească având din ce în ce mai mulți membri, serviciul financiar din cadrul I.P.J. Timiș a considerat oportun să oprească extinderea sindicatelor incomode, deci și a noii filiale a Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL”, dar nu numai. Probabil la indicațiile factorilor de comanda care au fost deranjați de problemele identificate de reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” și de alte sindicate considerate incomode. Este posibil ca factorii de comandă de la nivelul I.P.J. Timiș să fi solicitat tuturor structurilor suport să găsească și să folosească diverse metode prin care să reducă la tăcere Sindicatul Polițiștilor Europeni „EUROPOL” și să ascundă “sub preș” toate detaliile neplăcute, toate problemele scoase la iveală de către reprezentanții sindicatului. Astfel că, în cursul lunii decembrie 2018, serviciul financiar a emis o recomandare pentru polițiștii din cadrul I.P.J. Timiș care au aderat la Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” și nu numai, prin care constata imposibilitatea reținerii cotizației către noua organizație sindicală la care polițiștii au aderat cu o lună în urmă.

Recomandarea, prima de acest fel emisă de serviciul financiar din cadrul I.P.J. Timiș, face trimitere la unele prevederi din cuprinsul legii dialogului social și din acordul colectiv de muncă. Prevederile la care face trimitere serviciul financiar din cadrul I.P.J. Timiș statuează faptul că orice angajat poate face parte numai dintr-o singură organizație sindicală la același angajator, fapt pentru care li se aducea la cunoștință angajaților care sunt organizațiile sindicale la care cotizează în momentul de față, astfel, creând o stare de neliniște în rândul polițiștilor - în sensul că nimeni nu a înțeles rostul hârtiei consumate, prevederile legale menționate având o vechime de peste 8 ani.

Din punctul nostru de vedere, prevederile legale la care făcea trimitere recomandarea serviciului financiar din cadrul I.P.J. Timiș reprezintă o modalitate gândită de legiuitor pentru a elimina falsa reprezentativitate creată în momentul în care același angajat este membru al mai multor organizații sindicale. Această falsă reprezentativitate nu a fost o problemă pentru I.P.J. Timiș de la adoptarea legii dialogului social și până în prezent, dar iată că acum a început să fie. În urma discuțiilor avute cu conducerea Serviciului Financiar din cadrul I.P.J. Timiș am salutat orice măsură considerată utilă care ar conduce la eliminarea falsei reprezentativități. Totuși orice măsură folosită este necesar a fi aplicată în mod imparțial - după cum sperăm că a fost aplicată și aceasta.

Totodată, din punctul nostru de vedere, prevederea legală la care se făcea trimitere, din Legea dialogului social, este mai mult pentru serviciul financiar, care astfel are o bază legală de a nu reține mai mult de o cotizație către organizații sindicale a unui singur angajat. Această bază legală trebuia avută în vedere, însă, de la adoptarea legii dialogului social.

O altă precizare care necesită a fi făcută este aceea că legea numărul 62 a dialogului social a fost adoptată în anul 2011. De la data adoptării legii dialogului social și până la data emiterii acestor recomandări, foarte multe ca număr, de către serviciul financiar din cadrul I.P.J. Timiș nu a existat nicio situație în care vreunui polițist să-i să refuze cererea de aderare la o organizație sindicală și implicit să i se refuze reținerea cotizației către acea organizație sindicală pe statul de plată, motivându-se că este deja membru într-o altă organizație sindicală.

Recomandarea adresată și Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” conține două pagini, astfel: pagina 1 și pagina 2 în care sunt enumerați polițiștii care au solicitat aderarea la Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL”, dar serviciul financiar al I.P.J. Timiș a fost în imposibilitatea de a da curs solicitării lor. La o lectură atentă a recomandării, în ultimul alineat al acesteia, putem observa faptul că I.P.J. Timiș se adresează Sindicatului Polițiștilor din România DIAMANTUL ... ! Probabil un copy / paste neverificat de persoanele abilitate și remunerate și pentru această activitate.

Probabil că aceste operațiuni copy / paste - operațiuni alambicate bineînțeles - și contrasemnarea acestui gen de recomandări, la nivelul I.P.J. Timiș, se recompensează cu salarii de excelență.

Viitorul ne aparține - ar trebui să verificăm din când în când ce ar putea să ne rezerve!



Propuneri de modificări legislative!

Propuneri transmise de Filiala Timiș a Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” pentru a fi susținute și prezentate în ședința de dialog social privind modificarea Hotărârii nr. 1578/2002 privind condițiile în baza cărora polițistul are dreptul la concedii de odihnă, concedii de studii și învoiri plătite, concedii fără plată, bilete de odihnă, tratament și recuperare.

Propuneri transmise de Filiala Timiș a Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” pentru a fi susținute și prezentate în ședința de dialog social privind salarizarea polițiștilor care a avut loc în luna ianuarie 2019.

Propuneri transmise de Filiala Timiș a Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” pentru a fi susținute și prezentate în ședința de dialog social privind modificarea Legii nr. 360/2002 privind statutul Polițistului.

Propuneri transmise de Filiala Timiș a Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” pentru a fi susținute și prezentate în ședința de dialog social privind modificarea OMAI nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne.



Despre unele drepturi și atitudinea I.P.J. Timiș cu privire la aceste drepturi!

Deși ne-am aștepta ca angajatorul, prin reprezentanții săi, respectiv prin echipa de management, să vegheze la respectarea tuturor drepturilor legale ale angajaților... la I.P.J. Timiș se pare că aceasta nu este normalitatea! Normalitatea cultivată și menținută din vremuri mai vechi la nivelul I.P.J. Timiș este - să ascundem cât mai multe din cheltuielile cu drepturile angajaților, să fim pe economie cu bugetul alocat și să ne păstrăm scaunele călduțe, iar la finele anului să primim premii fabuloase (aproximativ...câteva zeci de mii de lei noi)! Modelul adoptat la I.P.J. Timiș este: dezinformare cu privire la drepturile angajaților, căutarea de portițe legislative de către structurile suport (premiate cu excelență) pentru a nu se acorda drepturile angajaților.

Sindicatul Polițiștilor Europeni „EUROPOL” a încercat să sprijine un membru angajat al I.P.J. Timiș să beneficieze de decontarea cheltuielilor ocazionate de tratamentul medical în urma unui ACCIDENT DE MUNCĂ! Singura problemă a fost că angajatul I.P.J. Timiș a apelat la conducerea sindicatului prea târziu, iar răspunsul I.P.J. Timiș a fost unul de toată jena (din punctul nostru de vedere). S-a axat, exact cum spuneam mai sus, să găsească portițe legislative pentru a nu plăti angajaților drepturile financiare - nu mai contează omul, nu mai contează că el a stat în comă în urma unui accident auto petrecut în timpul serviciului, nu avem nevoie să fim umani.

Încă un aspect trist, inuman, dar important de menționat este acela că pentru lucrătorul care a stat internat în spital o perioadă bună și chiar a fost în comă, s-a organizat la nivelul I.P.J. Timiș un apel umanitar. Acest lucru înseamnă că NU instituția a manifestat compasiune și a considerat că e nevoie să susțină lucrătorul, ci oamenii, ceilalți lucrători au dorit să fie alături de colegul de serviciu care era într-o situație dificilă în acel moment și au DONAT cât au putut fiecare. După ce s-a strâns o oarecare sumă de bani și situația deja se îmbunătățise pentru lucrătorul de poliție acesta a fost chemat „la raport” de către comandanți pentru a i se înmâna suma DONATĂ. Iată situația HALUCINANTĂ/INUMANĂ: A PRIMIT O SUMĂ MAI MICĂ DECÂT CEA CARE S-A DONAT DE CĂTRE POLIȚIȘTI!!!!! De toată jena, nu-i așa... banii s-au împuținat pe drum!

Cam ce caracter ar trebui să ai să faci una ca asta... ce fel de om să fii să poți trăi cu astfel de încărcătură psihică? Ce fel de comandant să fii să faci una ca asta sau ... să lași să îți fie pătată imaginea într-un asemenea fel... - doar prin simplul fapt că nu ai verificat ce s-a donat și astfel ai acceptat posibilitatea unui astfel de act josnic! Cum să poți conduce o „armată” de oameni cu acest tip INUMAN de comportament și cu această mentalitate... Din păcate la asta s-a ajuns în acest sistem. Din afară nu se văd aceste situații josnice pentru că nimeni nu le prezintă, dar ele există ... din păcate! Sunt de părere că TREBUIE să condamnăm orice fel de comportament INUMAN/JOSNIC care se manifestă în sistemul acesta întrucât are impact atât asupra polițiștilor cât și asupra civililor!!!

O a doua situație în care angajatorul I.P.J. Timiș demonstrează fără nicio remușcare că nu respectă și nici măcar nu este interesat de respectarea drepturilor angajaților este aceea în care Sindicatul Polițiștilor Europeni „EUROPOL” - Filiala Timiș a solicitat date cu privire la respectarea Ordinului M.A.I. nr. 9/2009 privind condițiile în care se suportă de către unitate sumele necesare asigurării asistenței juridice a polițistului pentru fapte săvârșite de acesta în exercitarea, potrivit legii, a atribuțiilor de serviciu.

Răspunsul I.P.J. Timiș păstrează trendul amintit anterior - de toată jena.

Cam asta înțelege echipa de management a I.P.J. Timiș prin implicarea angajatorului pentru garantarea drepturilor angajaților.

Considerăm că această „politică” practicată la nivelul I.P.J. Timiș este una generatoare de stres pentru angajați întrucât acțiunea de a căuta și a studia legislație privitoare la drepturile salariale nu ar trebui să fie în grija angajatului, ci ar trebui să fie garantate de echipa de management. Dacă s-ar constata nerespectarea acestor drepturi pentru angajați - echipa de management ar trebui să plece... din bun simț - pentru că nu și-a dat interesul, nu și-a respectat angajații!

** UPDATE **

Cu toate că în anul 2018 nu a existat la nivelul I.P.J. Timiș un contract sau o convenție de asistență juridică, iată că la începutul anului 2019 (poate și ca urmare a demersurilor noastre) la nivelul I.P.J. Timiș s-a încheiat convenția de asistență juridică numărul 174081/14.02.2019.

Salutăm acest demers al I.P.J. Timiș de respectare a drepturilor polițiștilor și a legislație în vigoare.

Am luat act despre cele menționate mai sus prin sprijinul acordat dlui CHIRIAC DORU - membru EUROPOL care a solicitat asistență juridică pentru fapte săvârșite de acesta în exercitarea, potrivit legii, a atribuțiilor de serviciu. Am făcut demersurile necesare pentru acordarea asistenței juridice a membrului nostru de sindicat și pe lângă faptul că în instanță a obținut o soluție favorabilă s-a aprobat și decontarea, din partea I.P.J. Timiș, a sumelor necesare asigurării asistenței juridice conform dispoziției.

Viitorul ne aparține - haideți să-l facem mai bun! Haideți să construim - nu să distrugem!



Norma 12B - un drept de care beneficiezi doar dacă îl ceri, la nivelul I.P.J. Timiș - și nici măcar atunci nu e sigur!!

Avem următoarele situații existente la nivelul I.P.J. Timiș:

  • Polițiști care în perioada 2017 - prezent au executat și execută serviciul pe frontieră - ÎN SCHIMBURI!
  • Polițiști de investigații criminale (dar pentru o perioadă și polițiști de proximitate) care au executat și execută de serviciu schimbul II - deci tot ÎN SCHIMBURI - discontinue
  • Polițiști care sunt apelați telefonic noaptea - deși nu sunt de serviciu - pentru a se prezenta la serviciu și a efectua acte de cercetare penală - rețineri etc. - FĂRĂ VREO DISPOZIȚIE SCRISĂ ÎN ACEST SENS, FĂRĂ VREO BAZĂ LEGALĂ și ceea ce este și mai dureros, fără a fi apelați de către comandanți (căci nu își asumă)!
  • Polițiști planificați în servicii de C.F.L. de 24 de ore, deci ÎN TURE
  • Polițiști care au fost planificați în serviciu, ÎN SCHIMBURI, cu ocazia referendumului pentru modificarea Constituției României

În toate aceste situații petrecute în perioada 2016 - 2019 - POLIȚIȘTII NU AU BENEFICIAT DE PLATA NORMEI 12B cuvenită pentru executarea serviciului în schimburi, chiar și discontinue.

Iată cum văd situația cei din echipa de management a I.P.J. Timiș:

Cam acesta este dialogul social la nivelul I.P.J. Timiș, aceasta este deschiderea manifestată de echipa de management pentru soluționarea problemelor de serviciu ale polițiștilor! Tristul adevăr ...!



Special pentru echipa de management a I.P.J. Timiș!

La nivelul I.P.J. Timiș nu s-au mai actualizat prevederile legale... se pare! Motivul pentru care spun acest lucru este faptul că la câteva solicitări pe care le-am trimis la I.P.J. Timiș am primit un răspuns prin care mi se solicita „parafarea” solicitărilor.

Astfel consider că echipa managerială a I.P.J. Timiș ar trebui să reprelucreze prevederile următoare:

  1. Ordonanța Guvernului 17/2015 - reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și modificarea și completarea unor acte normative
  2. OUG nr. 49/2017 - privind unele măsuri în vederea accelerării implementării proiectelor de infrastructură de transport de interes național, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014—2020, pentru completarea Legii nr. 105/2011 privind gestionarea şi utilizarea fondurilor externe nerambursabile și a cofinanțării publice naționale, pentru obiectivul „Cooperare Teritorială Europeană”, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 17/2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi modificarea şi completarea unor acte normative

Pur și simplu pentru că vrem, pentru că putem și pentru că avem o siglă demnă și nepătată, am „fabricat” și o ștampilă! O vedeți mai jos!



Consiliul Național al Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” - 19 - 21.10.2018

După ce în data de 21.07.2018 a luat ființă Filiala Timiș a Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL”, iată că, după o perioadă relativ scurtă în care s-a simțit avântul căpătat de organizația sindicală și implicarea acesteia în identificarea și soluționarea problemelor membrilor, a venit timpul să discutăm și despre viitorul Sindicatului „EUROPOL”.

Pornind de la cele menționate mai sus, am avut onoarea ca, în perioada 19.10.2018 - 21.10.2018, să particip la Consiliul Național al Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL”.

Astfel lucrările consiliului național s-au deschis cu votarea propunerilor pentru ordinea de zi, astfel propunându-se votarea următoarelor probleme:

  1. Alegerea unui vice-președinte în Biroul Executiv Central (B.E.C.) care să sprijine filialele din partea de Nord - Vest a țării.
  2. S-a votat afirmativ
  3. Stabilirea obiectivelor organizației sindicale pentru anul 2019
  4. S-a votat afirmativ
  5. Modificări statutare
  6. S-a votat negativ
  7. Extinderea alegerilor și completarea tuturor funcțiilor de vice-președinte în B.E.C. disponibile conform statutului
  8. S-a votat negativ
  9. Discuții libere între filiale
  10. S-a votat afirmativ
  11. Aplicarea sancțiunilor și deciziilor emise de B.E.C. la nivelul filialelor
  12. S-a votat afirmativ
  13. Creșterea cotizației și transformarea ei în procent
  14. S-a votat afirmativ
  15. Creșterea cotizației către B.E.C.
  16. S-a votat afirmativ
  17. Remunerarea dlui COSMIN ANDREICA în calitate de președinte al sindicatului, pentru munca prestată cu normă întreagă la Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” având în vedere activitățile pe care le va desfășura
  18. S-a votat afirmativ

În urma votării s-au luat următoarele decizii:

  1. În urma votului exprimat a fost ales vicepreședinte dl. POP IONUȚ.
  2. S-au creat 4 grupuri de lucru pentru a formula propuneri.
  3. Nu au existat propuneri de modificări ale statutului, fapt pentru care propunerea nu a fost inclusă pe ordinea de zi.
  4. Extinderea alegerilor și completarea tuturor funcțiilor de vice-președinte în B.E.C. disponibile conform statutului
    În urma votului s-a considerat că nu este utilă ocuparea funcțiilor vacante momentan, propunerea nu a fost inclusă pe ordinea de zi.
  5. Discuții libere între filiale
    Niciun vot împotrivă - au existat discuții și colaborări între filiale.
  6. Aplicarea sancțiunilor și deciziilor emise de B.E.C. la nivelul filialelor
    Deciziile și sancțiunile aplicate de B.E.C. se transmit filialelor, iar filialele le pun în aplicare. S-a votat includerea propunerii pe ordinea de zi.
  7. Creșterea cotizației și transformarea ei în procent
  8. Creșterea cotizației către B.E.C.
  9. Remunerarea dlui COSMIN ANDREICA în calitate de președinte al sindicatului, pentru munca prestată cu normă întreagă la Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” având în vedere activitățile pe care le va desfășura începând cu data de 01.01.2019.

Pentru cei care nu îl cunosc pe dl Cosmin Andreica îi invit, cu cea mai mare plăcere, să urmărească videoclipul de mai jos! După vizionare veți considera singuri dacă sunteți reprezentați de către un astfel de lider de sindicat sau nu! Vizionare plăcută!



Despre bilanț și ce se întâmplă în Poliția Română - Exercițiu de imaginație!

PORNIND DE LA DEFINIȚIA DIN DEX:
BILÁNȚ (‹ germ.) s. n.:

  1. Reflectarea sintetizată a rezultatului unei activități pe o anumită perioadă. [...]
  2. (EC) Inventarul a tot ceea ce posedă (activul) și a tot ceea ce datorează (pasivul) o întreprindere.

Ne putem apropia de o realitate aplicabilă și în sistemul nostru (după părerea mea).

Astfel, să analizăm o stare de fapt existentă (din păcate sau din nefericire) și în prezent în Poliția Română (după constatarea mea – poate că există și excepții):

Bilanțul pe subunități în instituția Poliției Române, din cele mai vechi timpuri (probabil) și până în zilele noastre, este activitatea condusă, de regulă, de către superiorul ierarhic al șefului subunității împreună cu șeful subunității, în care se analizează activitatea întregii subunități.

Pentru cei care nu știu cum se desfășoară efectiv această activitate, putem concluziona că ea se rezumă la un MONOLOG condimentat cu țipete, urlete, jigniri, fețe încruntate, citate din cărți (și nu numai, chiar și din „clasici în viață”), replici în bătaie de joc și MULTE greșeli gramaticale (că doar ... cine să le remarce sau pe cine să deranjeze...) apoi concluziile sunt mereu aceleași:
<< Activitate proastă / slabă! Se putea mai mult! Nu sunteți în stare de nimic / nu sunteți buni de nimic! Să nu mai prind pe vreunu că vine la MINE ... ! De astăzi o să ... (câteva mici atenționări / amenințări)! Cât timp eu voi fi ȘEF ... (alte atenționări / amenințări etc) ... >>

Tot monologul și toate aceste cuvinte vulgare vin atât din partea superiorului ierarhic al șefului subunității, cât și din partea șefului subunității (zici că nu a avut timp până la bilanț să jignească ori să „amenințe” subalternii... sau zici că a prins curaj când a venit și superiorul său...).

NU doresc să intru în detaliile prezentate în bilanțuri... diferite atenționări cu luarea de măsuri (în mare parte ilegale), atenționări cu privire la obligativități ale polițiștilor, obligativități INVENTATE și NELEGALE etc.

În acest sistem – de când particip la astfel de activități – bilanțurile s-au desfășurat CAM în acest fel!

Am remarcat totuși, odată cu pensionările masive din ultima perioadă din M.A.I., un trend descendent în ceea ce privește comportamentul trivial, limbajul licențios și greșelile gramaticale comise pe timpul monologului. Însă monologul a rămas tot MONOLOG! Măcar putem aprecia aspectul legat de trendul descendent al comportamentului trivial și al limbajului licențios!

Totuși propun un exercițiu de imaginație de genul: CUM AR FI DACĂ!

  1. Consider că bilanțul privind activitatea unei subunități de poliție ar trebui să înceapă cu bilanțul ACTIVITĂȚII MANAGERIALE pe subunitate – de obicei dacă există pe hârtie ... nu prea se citește cu voce tare (nu știu de ce...)!
    Iată câteva dintre aspectele care ar trebui prezentate în ceea ce privește activitatea managerială:
    • cum s-a desfășurat managementul
    • cum a fost organizat
    • câți manageri au condus subunitatea în perioada analizată (dacă e cazul)
    • care a fost politica de cadre adoptată
    • resursele umane (creșteri – scăderi - cauze)
    • situația logistică a subunității (autoturisme, dotare personal, dotare birouri etc)
    • mediul de lucru
    • sănătatea la locul de muncă (curățenie, îngrijirea clădirii) etc.

    Astfel, la ședința de bilanț, se justifică și prezența superiorului conducătorului subunității pentru a lua act de diferite probleme ridicate de lucrători! Asta în cazul în care s-ar accepta DIALOGUL (ca formă de comunicare).
    Totodată, împrumutând din sensul economic, s-ar face o analiză a „activului” subunității, iar în raport cu această analiză, s-ar putea aprecia dacă activitatea subunității este foarte bună, bună sau mai puțin bună.

    << Nu Poți Cere Mai Mult Atunci Când Nu Oferi Nimic În Plus! >>

  2. Consider că – având în vedere pensionările masive din ultima perioadă din M.A.I. – nu se poate face o analiză de bilanț REALĂ și care să reflecte cu exactitate munca, dăruirea, seriozitatea și implicarea lucrătorilor dintr-o subunitate dacă nu se are în vedere și resursa umană COMPARATIV - între perioada de referință și perioada analizată.
    Atât timp cât în birouri rămân doar stocuri de dosare și unități centrale de calculatoare nu se pot avea pretenții cu privire la îmbunătățirea activității. Ca să nu mai punem în calcul politica de cadre adoptată. Dacă ne gândim și la acest aspect va trebui să vedem mult mai departe, dar ... De mai mult de două decenii, atunci când un lucrător nou preia un număr de dosare sau o zona în responsabilitate NIMENI nu îi explică NIMIC – nu există o PERIOADĂ DE ACOMODARE și de tranziție. Astfel EXPERIENȚA NECESARĂ pentru a putea da același RANDAMENT precum lucrătorul pensionat de pe acel post, LIPSEȘTE, dar nimeni nu o ia în calcul!

    << Nu Poți Cere Mai Mult Atunci Când Nu Oferi Nimic În Plus! >>

  3. Consider că bilanțul NU AR TREBUI SĂ FIE UN MONOLOG, ci un DIALOG, iar în urma acestuia să se identifice dacă există probleme / disfuncționalități care au generat o activitate slabă și să se găsească o SOLUȚIE / REZOLVARE pentru ele.
    Astfel s-ar justifica prezența unui superior al conducătorului unității care să ia act de problemele existente, iar la următoarea întâlnire (de bilanț) să se poată prezenta bilanțul managementului – urmărindu-se efectele soluțiilor găsite pentru rezolvarea problemelor constatate anterior – în condițiile expuse mai sus.
    Nu este de ajuns, în opinia mea, să constatăm o neregulă, ci trebuie să căutăm SOLUȚII / REZOLVĂRI – nu doar să constatăm probleme sau să ne rezumăm la a găsi VINOVAȚI.
  4. Consider că, tot în urma unui DIALOG, s-ar putea identifica și factorii care au generat o activitate bună și lucrătorii care merită să fie apreciați, exemplificați și recompensați! Iar recompensele s-ar putea acorda la vedere și pe bună dreptate, ci nu „pe sub mână”!
    Totodată s-ar putea identifica și factorii care au generat o activitate mai puțin bună și care ar fi SOLUȚIILE propuse pentru înlăturarea acestora sau măcar corectarea lor.
  5. Mai consider că bilanțurile ar trebui făcute de oameni INTEGRI, DREPȚI, ECHILIBRAȚI care pot să cântărească factorii de „activ” și „pasiv” ai subunității și care au COLOANA VERTEBRALĂ (dacă mai există pe undeva...) să poată pe de o parte IDENTIFICA și pe de altă parte RECUNOAȘTE o greșeală de management, un management DEFECTUOS ori un management INEXISTENT!
  6. Din păcate, consider și că acest exercițiu de imaginație va rămâne la acest nivel (de ficțiune) asta și pentru că niciun ȘEF nu vrea să fie LIDER în Poliția Română sau mai bine spus NU POATE!
<< Toate cele menționate mai sus sunt rodul imaginației ... orice asemănare cu persoane sau întâmplări reale sunt pur întâmplătoare! >>



Despre fișa postului și obligativitatea respectării programului de lucru!

După cum am arătat în articolul anterior, fișa postului este un document obligatoriu și care trebuie să fie cât mai clar și cuprinzător!

Având în vedere aceste aspecte la nivelul M.A.I. s-a emis un ordin de ministru având numărul 140 din 2016 care privește activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne care conține mai multe anexe.

Analizând Anexa nr. 14 din O.M.A.I. 140/2016 putem observa încă din titlul acesteia obligativitatea fișei postului, această anexă intitulându-se: Structura fișei postului și instrucțiuni de completare.

Programul de lucru în număr de ore zilnic, ture etc.; se completează doar în situația în care program zilnic este prin dispoziție / ordin de zi mai mare de 8 ore sau/și în afara orelor de program 08,00 - 16,00

OMAI 140/2016, Anexa 14

...



Despre fișa postului și obligativitatea respectării sarcinilor menționate în ea!

Fișa postului este... iată câteva definiții:

  1. este un document care precizează sarcinile și responsabilitățile ce-i revin titularului postului, condițiile de lucru, standardele de performanță, modalitatea de recompensare, precum și caracteristicile personale necesare angajatului pentru îndeplinirea cerințelor postului.
  2. este un document operațional important, care prezintă în detaliu cerințele pe care trebuie să le îndeplinească un angajat, precum și condițiile de muncă necesare pentru ca acesta să-și desfășoare în mod normal activitatea.
  3. este documentul în care se descrie un post din cadrul unei organizații/instituții, precizându-se rolul acestuia, precum și relațiile profesionale pe care trebuie să le aibă ocupantul postului cu ceilalți angajați în vederea realizării obiectivelor specifice postului respectiv.
  4. este unul dintre documentele pe baza cărora se oficializează angajarea și salarizarea personalului.
  5. este un document asumat și semnat de salariat la angajare.

Postul este:

  1. Din perspectiva angajatorului, este componenta principală care permite organizarea activității și stabilirea sarcinilor și responsabilităților angajaților.
  2. Din perspectiva angajatului, reprezintă o suma de activități pe care trebuie să le îndeplinească, în condiții determinate, în cadrul organizației/instituției în care lucrează.

Care este scopul fișei postului

Fișa postului este un instrument managerial important atâta vreme cât servește următoarelor scopuri:

  • stabilirea îndatoririlor și responsabilităților postului, în așa fel încât oricui să-i fie clar care sunt așteptările pentru postul respectiv;
  • precizarea cunoștințelor, aptitudinilor, abilităților și a altor calificări necesare ocupării postului respectiv;
  • existenta unei baze concrete și clare pentru compararea posturilor și determinarea nivelului de salarizare;
  • susținerea deciziilor de angajare, evaluare și promovare a angajaților;
  • asigurarea conformității cu legislația în vigoare.

În Codul muncii, modificat și completat, se specifică următoarele:

  • Salariatul are obligația de a realiza norma de muncă sau, după caz, de a îndeplini atribuțiile ce îi revin conform fișei postului (art. 39 alin. (2) lit. a) din Codul muncii);
  • Angajatorul are dreptul să stabilească atribuțiile corespunzătoare pentru fiecare salariat, în condițiile legii și/sau în condițiile contractului colectiv de muncă aplicabil, încheiat la nivel național, la nivel de ramură de activitate sau de grup de unități (art. 40 alin. (1) lit. b) din Codul muncii).
  • Anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă, angajatorul are obligația de a informa persoana selectată în vederea angajării ori, după caz, salariatul cu privire la (...) funcția/ ocupația conform specificației Clasificării ocupațiilor din Romania sau altor acte normative și atribuțiile postului (art. 17 alin. (2) lit. d) din Codul muncii);

Este adevarat că fișa postului nu este ușor de conceput, dar - bine întocmită - acest document este de un real folos în activitatea de resurse umane și nu numai.

A nu se neglija redactarea unor fișe de post cât mai cuprinzătoare. În felul acesta, se va avea o imagine clară și concretă a responsabilităților și calităților angajaților și va fi mult mai ușor a se estima cum va evolua organizația/instituția în viitor.

ÎN LUCRU ... !!!



Despre calitatea de organ de cercetare penală al poliției judiciare!

Având în vedere faptul că această calitate de organ de cercetare penală al poliției judiciare vine la „pachet” cu drepturi și obligații consider că este necesar să fac unele precizări pe care le consider utile și normale.

Calitatea de organ de cercetare penală al poliției judiciare conferă dreptul și obligația de a efectua acte de cercetare penală în dosarele penale.

Calitatea de organ de cercetare penală al poliției judiciare (în continuare prescurtat O.C.P.P.J.) conferă dreptul la plata unui spor de risc și suprasolicitare neuropsihică în valoare de 10% din salariu.

Există o situație care, din punctul meu de vedere, este o anomalie, respectiv a fi O.C.P.P.J. și a nu avea dreptul la plata sporului de risc și suprasolicitare neuropsihică în valoare de 10% din salariu.

Corect și cinstit ar fi ca, în cazul în care efectuezi acte de cercetare penală, să beneficiezi de acest spor. Nu este normal ca tu ca O.C.P.P.J. să efectuezi doar anumite acte de cercetare penală și să nu primești niciun spor pentru că acele acte întocmite nu se ridică la nivelul de risc și suprasolicitare considerat normal de echipa managerială, la recomandarea structurilor de la „centru”. Opinez că această calitate de O.C.P.P.J. trebuie corelată OBLIGATORIU cu drepturile menționate mai sus.

Pentru echipa managerială ar exista ca soluție efectuarea propunerii de retragere a calității de O.C.P.P.J. pentru cei care nu primesc sporul pentru risc și suprasolicitare neuropsihică împreună cu găsirea unor metode pentru asigurarea continuității (24 de ore din 24 / 7 zile din 7) a unor lucrători cu calitatea de O.C.P.P.J. pentru întocmirea actelor necesare pentru fiecare caz în parte.

Astfel ca exemplu să luam agenții de siguranță publică și patrulare. Lucrătorii de poliție de la siguranță publică și patrulare nu ar avea nevoie să fie O.C.P.P.J. și nu ar trebui să întocmească acte de cercetare penală și totodată nu ar avea de ce să beneficieze de sporul de risc și suprasolicitare neuropsihică. În situația unor infracțiuni flagrante singurul act pe care ar trebui să îl întocmească ar fi: „procesul - verbal de depistare în flagrant” sau „procesul - verbal de constatare a infracțiunii flagrante”, iar ulterior procesul verbal de predare - primire a făptuitorului și a bunurilor către un lucrător care are calitatea de O.C.P.P.J. și care ar urma să continue întocmirea documentelor necesare (Ordonanțe, proces - verbal de C.F.L., declarații etc.).

Consider aberant să avem următoarea situație: agenții de siguranță publică și patrulare să fie O.C.P.P.J., să lipsească de pe itinerarul de patrulare cât timp întocmesc documentația necesară, SĂ NU BENEFICIEZE de sporul pentru risc și suprasolicitare neuropsihică, să fie expuși erorilor în documentele întocmite și să mai aibă și riscul ca, în situații deosebite, să primească spre soluționare DOSARE PENALE prin ordonanța procurorului. Bineînțeles că NIMENI nu le va spune că NU TREBUIE SĂ SOLUȚIONEZE acele dosare penale primite chiar și prin ordonanța procurorului pentru că se încalcă prevederile CODULUI DE ETICĂ ȘI DEONTOLOGIE AL POLIȚISTULUI adoptat prin Hotărârea Guvernului nr. 991/2005 pentru aprobarea Codului de etică și deontologie al polițistului, dar acest lucru va fi prezentat într-un alt articol.

Sporul pentru risc și suprasolicitare neuro psihică se regăsește în mod obligatoriu pe fluturașul de salariu în situația în care efectuați acte de cercetare penală în dosarele penale și dacă aveți calitatea de O.C.P.P.J.

În situația nefericită în care nu se regăsește pe fluturașul de salariu... fie vă adresați șefului nemijlocit care ar trebui să întocmească o notă de fundamentare și să o trimită la structura de resurse umane, fie faceți un raport către structura de resurse umane pentru a solicita alocarea la plată a dreptului salarial.



Indemnizația de frontieră - un drept salarial devenit incomod!

La I.P.J. Timiș se pare că cei care ar trebui să garanteze respectarea drepturilor salariale ale polițiștilor, respectiv echipa de management a inspectoratului de poliție județean, are o problemă când vine vorba despre plata dreptului salarial ce reprezintă indemnizația de frontieră!

Din punctul meu de vedere, într-o instituție care se respectă și care are la bază principii sănătoase - drepturile salariale ale subordonaților ar trebui să fie PRIMA grijă a echipei manageriale. Orice drept acordat este, pentru angajat, o victorie a echipei manageriale. Angajatul în raport cu echipa managerială va ajunge astfel să o respecte, să vrea să meargă mai departe împreună cu ea și îi va sta alături chiar și în „luptă”.

Dacă se ajunge la situația în care un oarecare angajat solicită alocarea la plată a unui drept financiar, iar structurile suport ale instituției dau din colț în colț, mi se pare că ne aflăm într-o „gaură neagră”, iar onestitatea echipei de management ridică mari semne de întrebare precum și poziția acestei echipe manageriale față de angajați și drepturile lor salariale.

Dacă solicitantul acelui drept ar fi complet în afara legii, iar solicitările lui ar fi de domeniul științifico-fantasticului era lesne să se întocmească un răspuns tipic ironic și zeflemist din partea structurilor suport aflate în slujba echipei de management, dar, bineînțeles, argumentat LEGAL. Dacă, însă, solicitarea pune în dificultate instituția și răspunsurile clare întârzie să apară, înseamnă că nimeni nu se aștepta la o asemenea solicitare și chiar nu s-a luat în calcul varianta de a se recompensa angajații pentru munca prestată în zona de frontieră a statului. Din punct de vedere managerial, acest aspect are, din păcate, puterea să descalifice.

Dacă în continuare se face greșeala de a se da peste cap tot bunul mers al unor servicii, prin adresarea de solicitări, pentru emiterea unor puncte de vedere în încercarea STUPIDĂ de a găsi o variantă SĂ NU SE ACORDE dreptul salarial solicitat de un oarecare angajat - situația clar a scăpat de sub control.

Această tactică de neacordare a drepturilor salariale, de luptă pentru a NU se acorda drepturile financiare ale angajaților este posibil să vină din zona unui management practicat mai ales în cazul împuterniciților - explicația fiind: este nevoie să facem economie. Este trist că se vând conducătorii și că se trădează interesele celor pe care s-au angajat să îi conducă DREPT!

O cale corectă ar fi fost - din punctul meu de vedere - ăn situația în care dreptul salarial nu a fost avut în vedere, la începutul situației din care s-a născut, să se desfășoare toate activitățile necesare pentru a se acorda acel drept, ci nu invers - a se desfășura toate activitățile necesare pentru a NU se acorda acel drept.

Am expus până aici o serie de păreri personale, iar în continuare voi expune situația concretă existentă până și în prezent pentru a vă putea forma o părere proprie.

Având în vedere migrația ilegală, la nivelul M.A.I. - I.G.P.R. - I.G.P.F. s-a întocmit un plan de măsuri pentru a se sprijini Poliția de Frontieră prin trimiterea, în interesul serviciului, a unor patrule, din cadrul I.P.J.-urilor, în zona frontierei de stat.

Pentru a se observa cât de multă implicare, seriozitate și profesionalism au fost manifestate la întocmirea planului de măsuri și la modalitatea de executare a activităților ce se vor efectua în baza planului de măsuri, menționez că, la început, se refuza chiar și a se întocmi ordin de serviciu pentru misiune, care garanta plata a 17 lei pe zi. Probabil tot pentru a se face economie. Era foarte ciudat - pleci din unitate cu mașina unității, cu armamentul din dotare și în afara razei de competență, dar nu ai un ordin de serviciu de misiune - oare mergi în interes personal? Ce statut ai în cazul unui accident / incident? Accident de muncă sau... cercetare prealabilă?

S-au analizat situațiile de mai sus și după un timp scurt au început să se emită ordinele de serviciu de misiune cum era normal și legal. Probabil că adoptarea planului a fost o decizie de ultim moment, iar detaliile urmau a fi constatate pe parcurs, odată cu identificarea problemelor. Aici se poate observa nivelul la care s-a ajuns în Poliția Română și chiar în Ministerul Afacerilor Interne... De aici putem să tragem lesne concluzia că sistemul funcționează DIN INERȚIE și nu pe baza unor reguli, regulamente și principii bine puse la punct și de la care nu există devieri.

O altă problemă cu care s-au confruntat serios structurile suport și echipa managerială a fost aceea a pontajelor... căci misiunile la frontieră erau de 13 - 14 ore, dar polițiștii aveau nevoie de aproximativ 16 ore pentru a se deplasa la și de la Serviciul Poliției de Frontieră unde erau planificați să execute misiunea.

Ulterior, după ceva timp, pentru o mare parte a angajaților I.P.J. Timiș (sunt semnale că la nivel de județ sunt câteva subunități care încă mai „uită” să ponteze și deplasarea), s-a rezolvat și această problemă cu pontajul orelor în care se efectua deplasarea.

O perioadă, deși volumul de muncă era din ce în ce mai mare, căci se simțea lipsa celor care au plecat în pensie (dar numai lucrătorii o simțeau - șefii nu ... sau o simțeau însă numai cu vorba), serviciul executat pe frontiera de stat era neplăcut și obositor. Totuși, atât timp cât mergeai împreună cu colegul tău în patrulă era în regulă - știai pe cine te bazezi, avei un mod de lucru familiar sau puteai avea discuții pe orice fel de teme comune.

A trecut și perioada aceasta de liniște, de împăcare și aproape de acceptare a situației grele și echipa managerială în loc să remarce menținerea la același nivel a activității, chiar și în condițiile amintite mai sus, a considerat că activitatea este slabă/proastă și că mai e nevoie de ceva ... cei care merg la frontieră trebuie să mai facă și altceva decât să stea și să asigure sprijinul pentru Poliția de Frontieră (tot timpul astfel de idei vin foarte ușor când stai la birou... e chiar lejer).

A venit apoi perioada când echipa managerială a considerat imperios să constituie patrule mixte: polițist de frontieră + polițist. Atunci au creat cadrul favorabil pentru apariția primelor semne de întrebare... de ce polițistul de frontieră beneficiază de indemnizația de frontieră pentru o muncă pe care o face împreună cu polițistul, iar polițistul NU? Serviciul se execută în același loc, atribuțiile sunt aceleași, controlul efectuat de polițistul de frontieră este efectuat și de polițist... O singură prevedere legală, un singur principiu ne tot vine în minte: „La muncă egală drepturi egale!”

Iată că, la un moment dat, cineva a pus niște întrebări nedocumentate și a ridicat niște „probleme” minore în legătură cu indemnizația de frontieră. Din partea I.P.J. Timiș s-a emis un răspuns neclar ... și părea că nimic nu mai era de făcut!

Totuși, chiar și în situația aceasta am făcut verificări pentru stabilirea legalității și modalității de alocare la plată a dreptului, iar după consultarea ordinelor și dispozițiilor legale în vigoare am făcut solicitări DOCUMENTATE și ARGUMENTATE.

Totul a început cu un raport de genul acesta: Partea 1 și Partea 2.

... și s-a primit răspunsul acesta. Fără prea multă experiență în a cere drepturi salariale m-am adresat Serviciului Financiar.

Plecând de la considerentul că nu aceasta este menirea mea în sistem, mai ales din poziția pe care o ocup, am opinat că, atât timp cât este vorba despre drepturi salariale, acestea trebuie solicitate Serviciului Financiar. Cu multă bunăvoință și în litera legii lucrătorii de la Serviciul Financiar au redirecționat cererea mea către Serviciul Resurse Umane - competent a soluționa cererea, deci încă se spera la o rezolvare legală și favorabilă angajaților!

Și a urmat un răspuns al structurii de resurse umane care ... nu a fost „competent”, conform celor expuse chiar în adresa aceasta.

Concomitent cu solicitarea adresată Serviciului Financiar și redirecționată Serviciului Resurse Umane am întocmit, atât în nume propriu cât și pentru alți colegi, mai multe cereri către Poliția de Frontieră bazate de prevederile O.M.A.I. S/7/2018 solicitând eliberarea adeverințelor pentru introducerea în plată a indemnizației de frontieră

Văzând bâlbâiala expusă în răspunsurile I.P.J. Timiș am așteptat cu răbdare emiterea de către I.T.P.F. Timișoara a adeverințelor pentru introducerea în plată a indemnizației de frontieră în conformitate cu prevederile O.M.A.I. S/7/2018, iar acestea nu au întârziat să apară. Când au apărut pentru prima dată aveau forma aceasta și reacția tuturor a fost: dacă avem dreptul de ce OARE nu primim această indemnizație?

Toți cei care au urmat demersul documentat și indicat au primit adeverințele pentru introducerea în plată a indemnizației de frontieră, iar în momentul în care le-au citit s-au simțit trădați, nedreptățiți, înșelați, dezamăgiți, dezgustați ... triști! Am continuat să cerem și mai incisiv alocarea la plată a indemnizației de frontieră întemeind cererile pe prevederile S/7/2018, astfel am încropit un nou raport în forma aceasta.

Și a urmat un răspuns al structurii de resurse umane care ... nu a lămurit deloc lucrurile, ba mai mult ne-a făcut să ne întrebăm ce sens mai au principiile fundamentale de drept, căci răspunsul a fost acesta. Probabil cei care l-au întocmit nu au fost juriști vreodată ... și nici măcar nu CREDEM că au avut avizul juridicului din cadrul I.P.J. Timiș, dar cine știe.

Am prezentat situația și conducerii sindicatului polițiștilor europeni „EUROPOL” care a împărtășit opinia mea și a prezentat situația existentă în articolul acesta.

La scurt timp s-a înființat Filiala Timiș a Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” și am fost ales președintele acesteia. Documentând situația chiar de la început, văzând cele petrecute și faptul că, deși nu aveau vreun motiv, cei de la resurse umane au păstrat pentru ei adeverințele pentru introducerea în plată a indemnizației de frontieră eliberate PERSONAL lucrătorilor de poliție, am solicitat returnarea acestor adeverințe.

Astfel am trimis o adresă către I.P.J. Timiș care arăta cam așa.

Și a urmat un răspuns al structurii de resurse umane care ... păstrează tonul zeflemitor cu care, din păcate, ne-au obișnuit deja!

Deși ar merita analizat răspunsul primit și ar trebui scoase în evidență lipsa de profesionalism și lipsa de decență și moralitate, nu vom face acest lucru... pentru că încă mai avem speranță și încredere în oameni!

Contrar celor afirmate în adresa Serviciului Resurse Umane, a fost emisă o adresă a D.G.F. din cardul M.A.I. prin care se opina că plata indemnizației de frontieră se cuvine numai lucrătorilor din cadrul Poliției de Frontieră Române.

Am luat la cunoștință despre această adresă dat fiind faptul că I.T.P.F. Timișoara nu a mai eliberat adeverințele pentru introducerea în plată a indemnizației de frontieră emițând o adresă de răspuns la solicitările adresate de către polițiștii care executau serviciul la subunități ale Poliției de Frontieră. În continuarea demersurilor am fost înștiințați - neoficial - despre faptul că, este posibil ca, I.P.J. Timiș să fi fost expeditorul adresei D.G.F. a M.A.I. către Poliția de Frontieră cu recomandarea de a NU se mai elibera adeverințe pentru introducerea în plată a indemnizației de frontieră pentru polițiștii trimiși în interesul serviciului la Poliția de Frontieră. TRIST NU?

Am mai adresat încă o solicitare către I.P.J. Timiș pentru comunicarea adresei D.G.F. a M.A.I., returnarea adeverințelor pentru introducerea în plată a indemnizației de frontieră și reconsiderarea poziției pentru deschiderea la dialog social.

Ulterior am făcut o solicitare către I.T.P.F. Timișoara pentru a ne comunica dacă personalul Poliției de Frontieră, pe timpul cât execută serviciul în patrule mixte împreună cu polițiști trimiși în interesul serviciului de la diferite I.P.J.-uri în baza planului de măsuri privind migrația, beneficiază de indemnizația de frontieră, iar răspunsul a venit repede... conținând Pagina 1 și Pagina 2. Răspunsul face trimitere la prevederile din Ordonanța de urgență nr. 104/2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române, însă încercând astfel să legitimeze și să „legalizeze” neacordarea drepturilor financiare ale polițiștilor. Ceea ce pentru mine rămâne un mister este penultimul alineat care face referire la faptul că polițiștii de frontieră beneficiază de indemnizația de frontieră pentru serviciile efectuate în patrulele mixte cu polițiștii de la Poliția Română. Astfel, conform celor menționate consider că se încalcă principiul „la muncă egală plată egală”!

Destul de greu apare și răspunsul de la structura de resurse umane a I.P.J. Timiș prin care ni se returnează adeverințele pentru introducerea în plată a indemnizației de frontieră ale membrilor noștri de sindicat ( ---> plecăciuni și Doamne ajută!<--- ) și ni se comunică punctul de vedere al D.M.R.U. și D.G.F. - emitentul ordinului S/7/2018.

Dacă privim situația prin prisma prevederilor legale putem observa următoarele aspecte:

  1. Avem o Lege nr. 218/2002, Legea Poliției Române, legea privind organizarea și funcționarea Poliției Române care la art. 29, alin. (2) prevede: „ Drepturile și îndatoririle specifice ale polițistului se stabilesc prin statut.”
  2. Avem un statut adoptat prin Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului care la art. 76 prevede: „ Prevederile prezentei legi se aplică și personalului Poliției de Frontieră Române [...].”
  3. Avem ordinul M.A.I. S / 7 din 31.01.2018 care nu face diferență între personalul Poliției Române și personalul Poliției de Frontieră Române în ceea ce privește acordarea indemnizației de frontieră.
  4. Avem o Ordonanță a Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, iar la art. 1, alin. (2), lit. „i”, se menționează: „ dreptul la muncă, la libera alegere a ocupației, la condiții de muncă echitabile și satisfăcătoare, la protecția împotriva șomajului, la un salariu egal pentru munca egală, la o remunerație echitabilă și satisfăcătoare.”
  5. Avem Codul Muncii adoptat prin Legea nr. 53 din 2003 Codul muncii, care la art. 39, alin. (1), lit. „d” prevede că salariatul are: „ dreptul la egalitate de șanse și de tratament
  6. Avem Declarația Universală a Drepturilor Omului care la art. 23 prevede că „ [...] Toți oamenii, fără nicio discriminare, au dreptul la salariu egal pentru munca egală.”

Astfel, făcând o scurtă și de bun simț analiză a textelor legislative menționate mai sus și a faptului că sporul se acordă pentru condițiile de muncă putem observa că există, din punctul meu de vedere, cadrul legal pentru acordarea indemnizației de frontieră și pentru lucrătorii Poliției Române trimiși în interes de serviciu în zonele de frontieră, dar numai DACĂ SE VREA acest lucru.

Având în vedere cele menționate mai sus și nereușita demersului inițiat pentru plata indemnizației de frontieră la nivelul I.P.J. Timiș, sistemul nu ne lasă altă opțiune decât deschiderea unei acțiuni în instanță pentru solicitarea pronunțării unei hotărâri judecătorești de constatare a unui drept!

Voi iniția la nivelul Filialei Timiș a Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” discuțiile necesare pentru documentarea situației indemnizației de frontieră și pentru verificarea oportunității deschiderii unei acțiuni în instanță, de către un cabinet de avocatură. Sperăm ca acest demers documentat și cercetat în amănunt să nu rămână numai în acest stadiu, ci să aibă o finalitate la nivelul salariilor lucrătorilor de poliție care execută serviciul în zona de frontieră.



Despre norma 12B!

Consider foarte important, mai ales în acest sistem care cere aplicarea legislației în vigoare, ca subiectele de discuție să aibă la bază IDEI, PRINCIPII și nu OAMENI, PERSOANE sau PERSONAJE!

Am considerat foarte important și am încercat să „fac lumină” în următoarele situații:

  1. în cursul anului 2016 - 2017 polițiști de proximitate și investigații criminale din cadrul diferitelor secții urbane din subordinea I.P.J. Timiș - Poliția Municipiului Timișoara, au executat serviciul, prin rotație, și în intervalul orar 14.00 - 22.00;
  2. programul normal de lucru al polițiștilor de proximitate și investigații criminale este în intervalul orar 08.00 - 16.00. Astfel polițiștii de proximitate și investigații criminale executau serviciul în schimburi discontinue, chiar dacă acest lucru se întâmpla o dată la un interval de aproximativ 5 săptămâni;
  3. în mod normal polițiștii de proximitate și investigații criminale ar fi trebuit să beneficieze de plata normei 12 B conform prevederilor legale la vremea respectivă (printre care și O.M.A.I. S/69 din 2016 - iar prevederile au fost preluate și în noua legislație, după adoptarea Legii 153/2017 și a O.M.A.I. S/7/31.01.2018);
  4. totuși echipele manageriale care au condus subunitățile de poliție, deși cunoșteau situația, nu au depus eforturi pentru a se plăti acest drept salarial!
  5. eforturile polițiștilor de proximitate care au susținut că plata normei 12B este obligatorie chiar și în cazul executării serviciului în schimburi discontinue și care s-au concretizat în câteva rapoarte de solicitare a alocării la plată, nu au făcut decât să creeze cadrul pentru a se reveni la normalitate. Astfel, polițiștii de proximitate nu au mai executat serviciul în schimburi discontinue.

!MORALA LOR!
a fost că am făcut prea mult caz pentru nimic...
NIMICUL reprezentând ideile de:
DREPTATE, ADEVĂR, RESPECTAREA DREPTURILOR!!!

SFAT!
Cunoașteți-vă drepturile! Nu acceptați să executați serviciul în schimburi fără a fi plătiți!

Iată că și în 2018 revenim pe același subiect: NORMA 12B

În urmă cu doar câteva zile am fost de-a dreptul șocat să aflu că la nivelul Poliției Municipiului Timișoara, pentru lucrătorii de poliție care sunt planificați în grupe operative pentru efectuarea cercetării locului faptei și execută serviciul în schimburi de 24 de ore cu 72 ore liber nu se acordă Norma 12B.

Având în vedere aceste aspecte am inițiat discuții privind plata normei 12B și am solicitat deschis la nivelul conducerii Secției 3 Poliție Urbană Timișoara remedierea situației primind garanții că situația se află în atenția forurilor superioare pentru clarificare!

Totodată am solicitat Serviciului Financiar să ne comunice date referitoare la Norma 12B „datorată” lucrătorilor pe timpul anului 2018!

În situația în care nu vom primi semnale de reglementare a situației vom solicita conducerii I.P.J. Timiș să depună eforturile necesare pentru recuperarea prejudiciilor create pentru polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Timișoara!

ÎN LUCRU ... ÎN CURÂND!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *